Groza Rīgas budžetu; papildus līdzekļi bērnudārziem, pagalmiem un «Rīgas satiksmei»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Rīgas dome otrdien apstiprinājusi apjomīgus grozījumus 2014.gada budžetā, palielinot gan plānotos ieņēmumus, gan izdevumus. Lielāko daļu no papildus līdzekļiem ir paredzēts izlietot tādām vajadzībām kā bērnudārzi, skolēnu vasaras nometnes, pagalmu ceļu seguma remontdarbi un sabiedriskais transports. Tomēr grozījumi domē apstiprināti asās diskusijās, jo domes opozīcija pauž bažas, ka pašvaldība dzīvo pāri saviem līdzekļiem un iztērē iepriekšējo gadu uzkrājumus.

Palielināt vietu skaitu bērnudārzos, attīstīt Rīgas 1.slimnīcu, atbalstīt bērnu vasaras nometnes, remontēt iekšpagalmus vairākos Rīgas mikrorajonos, kā arī rekonstruēt Rīgas Brāļu kapus - šādām vajadzībām papildus līdzekļus nepilnu 9 miljonu eiro apjomā plāno piešķirt Rīgas dome ar otrdien apstiprinātajiem grozījumiem.

Rīgas domes vadītājs Nils Ušakovs ("Saskaņas centrs") uzskata, ka kopumā Rīgas finansiālā situācija atļauj veikt šādus grozījumus, jo budžeta deficīta apjoms, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, ir pat samazinājies. „Šodien, grozot Rīgas domes budžetu, galvenās prioritātes ir bērni, 1.slimnīca un pagalmi. Noapaļojot, ja mēs paņemsim to svarīgāko rādītāju, kas ir tekošais budžeta deficīts, tad pēc pagājušā gada pavasarī pieņemtajiem grozījumiem deficīts bija 11,4% jeb 76 miljoni eiro, bet

šogad mums deficīts būs 50,5 miljoni eiro jeb 6,8%.

Parasti mums uz gada beigām deficīts ir krietni mazāks nekā pavasarī, jo šis ir, gribētu atgādināt, tekošais deficīts,” skaidro Ušakovs.

Opozīcija gan valdošās apvienības „Saskaņas centrs” viedoklim nepiekrīt, un uzsver - lai gan domes grozījumos izvirzītās prioritātes pēc būtības ir atbalstāmas, šaubas raisa jautājums, vai valdošās koalīcijas saimniekošana ir ilgtspējīga.

Opozīcijas deputāti asi kritizēja gan pašvaldības dāsnās subsīdijas pasažieru pārvadātāja „Rīgas satiksmes” darbībai, gan arī faktu, ka kopējais Rīgas pašvaldības saistību apjoms ir augsts.

„Šie grozījumi ir ierasti arī tajā nozīmē, ka tie turpina tērēt vairāk nekā nopelnīt un patiesībā dzīvot uz to ietaupījumu rēķina, kurus sakrāja tā dome, kas pie varas bija pirms "Saskaņas centra". Mēs redzam šo te 50 miljonu deficītu, bet ir vairāki signāli, kas liecina, ka mēs vairāk īsti nevaram atļauties ripot ierastajās budžeta sliedēs un ka šīs ērtās sliedes, iespējams, ved strupceļā,” norādīja domes opozīcijas deputāte Sarmīte Ēlerte (Vienotība).

Līdzās izdevumu kāpumam Rīgas dome ir iecerējusi budžetā gūt arī papildu ieņēmumus aptuveni 8,1 miljonu eiro apjomā. Lielākoties to nodrošinās iekasētās ostas nodevas, kā arī dividendes no uzņēmuma „Rīgas siltums”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti