Panorāma

Jēkabpilieši atgriežas mājās

Panorāma

Panorāma

Arī Rīgas domē plāno celt algas

Arī Rīgas domē ievēlētajiem plāno celt algas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Līdz ar atalgojuma palielinājumu valsts amatpersonām arī Rīgas domē ievēlētajiem algas, visticamāk, kāps. Piemēram, Rīgas mēra alga varētu pieaugt 1,7 reizes, vicemēru alga – 1,6 reizes, bet deputātu algām plānots pieaugums par vairāk nekā 600 eiro.

Plānotajam atalgojuma pieaugumam Rīgas domē esot vairāki iemesli. Viens no tiem tas, ka, neceļot algas ievēlētām amatpersonām, algas pieaugumu saņemt nevar arī dažādi citi vadošie darbinieki – pārvalžu vadītāji, departamentu direktori un aģentūru vadītāji.

"Principā, nemainot atalgojumu amatpersonām, nevar mainīties arī šo, es teiktu, atslēgas darbinieku atalgojums domē. Tāda nu ir esošā likumdošana," sacīja Rīgas mērs Mārtiņš Staķis.

Šobrīd Rīgas domes priekšsēdētāja alga ir 3581 eiro, bet pēc pārmaiņām tā varētu sasniegt 6415 eiro. Vicemēru alga no 2698 eiro, paredzams, pieaugs līdz 5346 eiro. Komiteju priekšsēdētāju algas pieaugs no 2698 eiro līdz 3469 eiro, viņu vietnieku algas – no 2010 eiro līdz 2559 eiro mēnesī. Savukārt deputātu algas – no 1270 eiro līdz 1934 eiro mēnesī.

Veidojot jaunu atlīdzību politiku, vērā ņemta pastāvošā hierarhija. Tas, piemēram, tieši Rīgas mēra Mārtiņa Staķa sakarā nozīmētu, ka viņš nevar saņemt vairāk nekā ministrs. Tikmēr viņam kā galvaspilsētas domes priekšsēdētājam arī noteikta lielāka alga nekā, piemēram, citu valstpilsētu mēriem.

Staķis norādīja, ka algas pērn pieaugušas arī dažādiem citiem pašvaldības darbiniekiem, piemēram, pedagogiem un medicīnas darbiniekiem. Algu pieaugumu vairākiem darbiniekiem ietekmējusi arī valstī noteiktās minimālās algas celšana.

"Arī nākamā gada budžetā 32,4 miljoni ir kopējam algu fondam, kas ir tieši algu paaugstināšanai. Tikai 2% no šīs summas ir atalgojuma palielinājums amatpersonām," sacīja domes priekšsēdētājs.

Par to, vai paredzētais algu pieaugums ievēlētām personām stāsies spēkā, pilsētas domes Finanšu un administrācijas lietu komiteja plāno lemt ceturtdien, 19. janvārī. 

KONTEKSTS:

Oktobrī plašu rezonansi ieguva stāsts par paredzēto straujo algas pieaugumu politiskajiem amatiem, kam 2023. gadā paredzēti trīs miljoni eiro valsts naudas. Līdz ar 1. janvāri algas stājušās spēkā, izpaliekot plašākām diskusijām parlamentā. Tagad augstākās amatpersonas katru mēnesi saņems par vairākiem tūkstošiem eiro vairāk. Janvāra vidū Saeima uzdeva valdībai atkārtoti izvērtēt valsts augstāko amatpersonu atalgojuma sistēmu. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti