Grib būtiski atvieglot būvinspektoru reģistrāciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Ekonomikas ministrija (EM) iecerējusi atvieglot reģistrācijas prasības būvinspektoriem, lai padarītu pieejamāku šo amatu un tādējādi veicinātu būvinspektoru skaita pieaugumu.

EM starpinstitūciju saskaņošanai nodevusi grozījumus "Noteikumos par būvinspektoriem", kuros plānots atteikties no līdz šim noteiktās kārtības, ka personai, kura vēlas kļūt par būvinspektoru, ir jābūt iegūtam gan būvspeciālista sertifikātam, gan arī piecu gadu patstāvīgajai praksei pēc būvspeciālista sertifikāta iegūšanas.

Latvijas Pašvaldību savienība ikgadējās sarunās ar EM uzsvērusi, ka valstī pietrūkst būvinspektoru. Kā galvenie šķēršļi būvinspektoru nepietiekamībai minēti augstas kvalifikācijas prasības personām reģistrācijai būvinspektoru reģistrā un aizliegums apvienot būvinspektora amatu ar būvspeciālista amatu kā būvkomersanta nodarbinātam darbiniekam vai individuāli sniedzot būvniecības pakalpojumus.

Būvinspektoru reģistrā ir norādīti 242 būvinspektori. Lielākā daļa būvinspektoru nodarbināti vairākās pašvaldībās. Savukārt nenodarbinātie būvinspektori gan augstāka atalgojuma, gan citu iemeslu dēļ izvēlas veikt būvspeciālista pienākumus kā būvkomersantu nodarbināti darbinieki vai individuāli sniedz būvniecības pakalpojumus.

EM norāda, ka praksē būvspeciālistiem, kuri vēlas iegūt būvinspektora tiesības, galvenokārt ir nepietiekama patstāvīgā prakse pēc būvspeciālista sertifikāta iegūšanas. Tāpēc, lai padarītu pieejamāku būvinspektora amatu un veicinātu būvinspektoru skaita pieaugumu, nepieciešams atvieglot būvinspektoriem reģistrācijas prasības, nosakot, ka ikviens būvspeciālists var iegūt arī būvinspektora tiesības, izslēdzot prasību par piecus gadus ilgas patstāvīgās prakses nepieciešamību pēc būvspeciālista sertifikāta iegūšanas.

"Kopumā personām, kuras vēlas kļūt par būvinspektoriem, gan izglītības, gan būvspeciālista sertifikāta reģistrācijas prasības tiek saglabātas augstākas nekā iepriekšējā būvniecības regulējuma ietvaros, kas bija spēkā līdz 2014.gada 30.septembrim, un kura ietvaros bija pieļaujama profesionālā vidējā izglītība un būvspeciālista sertifikāts nebija obligāts," piebilda ministrijā.

EM aplēsusi, ka minētie grozījumi noteikumos attieksies uz 8547 būvspeciālistiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti