Gavrilovs: Neskaidrības ap uzturēšanās atļauju programmu rada nestabilitāti biznesā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Pretrunīgie izteikumi par termiņuzturēšanās atļauju programmas nākotni rada nestabilitāti uzņēmējdarbības vidē, ceturtdien Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) rīkotajā diskusijā par termiņuzturēšanās atļaujām un Imigrācijas likumu sacīja LDDK prezidents Vitālijs Gavrilovs.

Viņš informēja, ka vairāku pasaulē respektablu auditorkompāniju veikti pētījumi liecina, ka uzturēšanās atļauju piešķiršana ir vispārpieņemta un pozitīva pasaules prakse, un pašreizējā veidolā Latvija spēj būt konkurētspējīga vairāk nekā 30 citu pasaules valstu vidū.

„Tomēr jebkādas sasteigtas un nepārdomātas izmaiņas šajā sistēmā negatīvi ietekmēs Latvijas starptautisko reputāciju, ārvalstu investīciju piesaistes iespējas un, galvenais, valsts budžeta ieņēmumus,” piebilda LDDK vadītājs.

Gavrilovs uzsvēra, ka investīcijas, tostarp nekustamajā īpašumā, veicina gan citu nozaru attīstību, gan liek pamatu turpmākām investīcijām uzņēmējdarbībā. Nozare piekrīt, ka ilgtermiņā valstij stratēģiski nozīmīgi ir veicināt augstas pievienotās vērtības ekonomikas izaugsmi, taču tās pamati liekami, atbalstot nozares, kas spēj tūlītēji radīt darba vietas un pienesumu ekonomikai.

LDDK uzskata, ka termiņuzturēšanās atļauju jautājums jānodala no nākamā gada valsts budžeta paketes, ar ko tas patlaban tiek saistīts, un, ievērojot sociālā dialoga praksi, par migrācijas politikas jautājumiem jānotiek pilnvērtīgām un kvalitatīvām diskusijām, vienojoties par ekonomikai optimālu risinājumu.

„Pieņemot jebkādus lēmumus, kas skar valsts ekonomisko attīstību un tādus sociālekonomiskus jautājumus kā nodarbinātība, politiķiem jābūt ļoti atbildīgiem pret to, kāda būs konkrētā lēmuma ietekme. Tādēļ aicinām nevairot nozarēs un sabiedrībā paniku, ka termiņuzturēšanās atļauju programma tiks slēgta, kā arī izņemt šo jautājumu no valsts budžeta paketes. Tas būtu atbildīgs solis attiecībā pret uzņēmējiem un sabiedrību kopumā. Aicinām politiķus rast risinājumu, kā noturēt pašreizējās programmas konkurētspēju gan tagad, gan nākotnē,” teica Gavrilovs.

Jau ziņots, ka valdošās koalīcijas politiskajiem spēkiem joprojām nav vienprātības jautājumā par uzturēšanās atļaujām, kas tiek piešķirtas par ieguldījumiem nekustamajā īpašumā. Visiem pieņemamu risinājumu varētu piedāvāt koalīcijas darba grupa.

„Visu Latvijai!” – „Tēvzemei un brīvībai!”/LNNK šovasar aicinājusi pārtraukt piešķirt uzturēšanās atļaujas par ieguldījumiem nekustamajā īpašumā. Šī prasība ir viens no priekšnoteikumiem, lai nacionālā apvienība atbalstītu nākamā gada budžetu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti