«Frics» pēta algas: Ēdināšanas ķēdēs likmes svārstās, «Maxima» maksā nedaudz virs minimālās algas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Stundas likmes populārajās ātrās ēdināšanas ķēdēs ir no 2,2 eiro stundā, kas ir tikai par dažiem centiem vairāk, nekā valsts noteiktā minimālā likme - līdz 4 eiro stundā, ja nostrādāti divi gadi. Savukārt viens no lielākajiem darba devējiem valstī, kas arī regulāri meklē darbiniekus - veikalu tīkls “Maxima” - maksā nedaudz vairāk par minimālo likmi – 2,65 eiro, noskaidroja LTV raidījums “Aizliegtais paņēmiens”, turpinot operāciju “Bistro Frics”.

Uzsākot darbinieku meklēšanu strādāšanai bistro “Frics”, komanda nolēma noskaidrot, kādas algas darbiniekiem maksā uzņēmumi, kuru darbības veids ir līdzīgs bistro “Frics”.

Šobrīd valstij noteiktā minimāla darba alga ir 360 eiro bruto, kas nozīmē, ka bez apgādājamajiem darbinieks uz rokas saņems apmēram 265 eiro mēnesī, savukārt ar vienu apgādājamo – ap 300 eiro. Sabiedriskās ēdināšanas biznesā visbiežāk padarīto uzskaita stundās, un minimālā valsts noteiktā stundas likme šobrīd ir 2,166 eiro.

“McDonalds” piedāvā stundas likmi 3,3 eiro gan pārbaudes laikā, gan pastāvīgiem darbiniekiem, maksā visus nodokļus un “šajā jautājumā neko sarunāt nevar”. Ja mēnesī strādā likuma noteiktās 160 stundas, nopelnīt var 528 eiro uz papīra.

Arī “Hesburger” sola 3,3 eiro stundā pirmajā gadā, pēc tam, sākot ar 3,8 eiro stundā, bet pēc diviem gadiem – 4 eiro stundā. Pēc diviem gadiem var mēnesi nopelnīt 640 eiro uz papīra.

“Kebab Fix” piedāvā pirmajā mēnesī maksāt 2,2 eiro stundā. Taču uzņēmuma pārstāve liek noprast, ka pārstrādāties te nav aizliegts, un, strādājot vairāk nekā 40 stundas nedēļā, var nopelnīt vairāk.

Lielākais darba devējs, kas arī pastāvīgi meklē darbiniekus – “Maxima” - maksā no 2,18 eiro stundā palīgstrādniekiem līdz 2,65 eiro stundā kasieriem, noskaidroja raidījums. Arī šajā veikalu ķēdē  daudz vairāk par minimālo algu nesanāk, lai gan  pēc Zolitūdes traģēdijas un darbinieku sūdzībām par zemo atalgojumu “Maxima” paziņoja, ka algas visiem pacelšot.

Mēnesi pēc Zolitūdes traģēdijas viens no "Maximas" īpašniekiem Igns Staškevičs veikala darbiniekiem Latvijā solīja darba apstākļu uzlabojumus un algu pieaugumu. Viņš gan toreiz norādīja, ka algu līmeņus lielā mērā nosaka tirgus.  

Kā “Bistro Frics” gāja ar darbinieku meklēšanu un kāpēc žurnālistiem pašiem nācās cept frī kartupeļus – skaties   raidījuma “Aizliegtais paņēmiens” operācijas “Bistro ''Frics''” trešo sēriju LTV1 pirmdien 19.30 un internetā www.ltv.lv. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti