FM: Nākamgad budžeta deficītam jābūt 0,9% no IKP

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem un 10 mēnešiem.

Nākamajā gadā valsts budžeta deficītam no iekšzemes kopprodukta (IKP) jābūt 0,9% apmērā, portālu lsm.lv informē Finanšu ministrija. Arī 2015.gadā budžeta deficīta mērķis būs 0,9% no IKP, savukārt 2016.gadā – 0,8%.

Kopbudžeta ieņēmumi 2014.-2015.gadā, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, prognozēti augstāki, savukārt 2016.gadā ieņēmumos prognozēts samazinājums.

Līdzīga situācija būs vērojama valsts konsolidētajā budžetā, taču pašvaldību konsolidētajā budžetā ieņēmumi 2014.-2015. gadā, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, būs zemāki, kas skaidrojams ar iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes samazinājumu. Taču tiek prognozēts, ka 2016. gadā šie ieņēmumi pieaugs. Pateicoties labām ekonomiskās izaugsmes prognozēm, kopbudžetā tiek plānots nodokļu ieņēmumu pieaugums. Savukārt, ārvalstu finanšu palīdzības ieņēmumi, 2007.-2013. gada plānošanas periodam beidzoties, 2016. gadā būs zemāki. Arī nenodokļu ieņēmumos 2014.-2016. gadā ir sagaidāms neliels kritums.

Kopbudžeta izdevumos tiek prognozēts pakāpenisks izdevumu pieaugums valsts pamatfunkciju īstenošanai 2013.-2015. gadā, taču 2016. gadā kopējais izdevumu apjoms valsts pamatfunkciju īstenošanai būs nedaudz mazāks, salīdzinot ar 2015. gadu.

Savukārt izdevumi ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansēto projektu un pasākumu īstenošanai, sākot ar 2013. gadu, pakāpeniski samazināsies, bet saistībā ar plānoto ES fondu izdevumu plūsmu saistībā ar viena plānošanas perioda noslēgšanos un jauna perioda sākumu būs nedaudz lielāki 2016. gadā.

Līdzīgas tendences vērojamas arī valsts konsolidētajā budžetā.

Savukārt pašvaldību konsolidētajā budžetā tiek prognozēts pakāpenisks izdevumu pieaugums valsts pamatfunkciju īstenošanai, bet izdevumos, kas saistīti ar ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansēto projektu un pasākumu īstenošanu, tiek prognozēts pakāpenisks samazinājums, jo samazinās transfertu apjoms no valsts budžeta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti