FKTK vēršas policijā par iespējamām manipulācijām darījumos ar VN akcijām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) vērsusies policijā par iespējamu iekšējās informācijas izmantošanu un tirgus manipulācijām darījumos ar AS "Ventspils nafta" (VN) akcijām, liecina FKTK informācija.

FKTK norāda, ka tā ir noslēgusi pārbaudi par atsevišķiem darījumiem, kas biržā "Nasdaq Riga" noslēgti laika posmā no šā gada 9.septembra līdz 11.septembrim, kad biržā bija ievērojams VN akciju cenas pieaugums.

Sākotnējās pārbaudes rezultātā, tajā skaitā, izvērtējot AS "Nasdaq Riga" un bankas sniegto informāciju, FKTK secināja, ka viena ieguldītāja darbībās ir saskatāmas iekšējās informācijas izmantošanas un tirgus manipulāciju pazīmes.

Ņemot vērā šī ieguldītāja darījumu apjomu un raksturu, FKTK secināja, ka šo darījumu rezultātā ir radīts būtisks kaitējums – ir nodarīts ievērojams mantiskais zaudējums un apdraudētas vēl citas ar likumu aizsargātās intereses.

Saskaņā ar Krimināllikuma 193.panta pirmo daļu par iekšējās informācijas izmantošanu un tirgus manipulācijām, ja nodarīts būtisks kaitējums, ir piemērojama kriminālatbildība. Ņemot vērā minēto, FKTK ir nosūtījusi iesniegumu Valsts policijai kriminālprocesa sākšanai.

FKTK pārbaudi par iespējamu tirgus manipulāciju un iekšējās informācijas izmantošanu uzsāka tāpēc, ka VN paziņojumu par "Euromin Holdings (Cyprus) Limited" sāktajām sarunām ar AS "Latvijas Naftas Tranzīts" (LNT) par tā 43,25% līdzdalības VN iegādi publiski izplatīja tikai šā gada 13.septembrī, bet akciju cena strauji pieauga dažas dienas iepriekš, norāda FKTK.

Biržā "Nasdaq Riga" pieejamā informācija liecina, ka VN akcijas cena no 3. līdz 9.septembrim svārstījās 1,05-1,16 eiro apmērā, bet 10.septembrī tās sasniedza pat 2,01 eiro par akciju, vēsta BNS.

Jau ziņots, ka VN šā gada 17.septembrī paziņoja, ka tās lielākais līdzīpašnieks - "Vitol" grupai piederošā kompānija "Euromin" - no LNT par 79,98 miljoniem eiro iegādājies 43,25% VN akciju. Vienas akcijas iegādes cena darījumā bija 1,77 eiro.

Tādejādi "Euromin" patlaban pieder 93,24% no kopējā VN balsstiesīgo akciju kopskaita. "Euromin" ar 49,98% arī iepriekš bija VN lielākā akcionāre. Otrs lielākais īpašnieks bija naftas produktu pārkraušanas termināļa "Ventbunkers" meitaskompānija LNT ar 43,25% akciju. 

Kompānija LNT atrodas "Ventbunkera" kontrolē, savukārt "Ventbunkers" zināmākie akcionāri ir Olafs Berķis, Igors Skoks un Genādijs Ševcovs, kā arī, iespējams, Aivars Lembergs, kuram arestēto mantu pārrauga advokāts no Šveices Rūdolfs Meroni. No informācijas publiskajos reģistros var nojaust, ka pēdējā gada laikā cita Lemberga oponenta Oļega Stepanova akcijas nonākušas "Vitol" grupas īpašumā.

"Ventspils nafta" ir viena no lielākajām uzņēmumu grupām Latvijā un darbojas naftas produktu transportēšanas, pārkraušanas, uzglabāšanas un kuģošanas jomā.

Uzņēmumam pieder 51% SIA ""Ventspils nafta" termināls", 66% SIA "LatRosTrans", kas ir Latvijas-Krievijas lielākais kopuzņēmums Baltijā, 49,94% AS "Latvijas kuģniecība", kas ir starp lielākajiem kuģu īpašniekiem vidēja izmēra un “handy” tankkuģu segmentos pasaulē. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti