ES varētu vērsties PTO pret Krieviju cūkgaļas ievešanas ierobežojumu dēļ

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Eiropas Savienība (ES) var vērsties Pasaules tirdzniecības organizācijā (PTO) saistībā ar Krievijas noteikto aizliegumu ievest cūkgaļu no bloka valstīm Lietuvā konstatēta Āfrikas cūku mēra dēļ. Tā paziņojis bloka paplašināšanās un kaimiņattiecību politikas komisārs Štefans Fīle.

Eiropas Savienība plāno cūkgaļas importa aizliegumu vēl pārrunāt ar Krievijas veterinārajiem dienestiem, taču uzsver, ka tas ir nesamērīgs un radīs ievērojamus sarežģījumus bloka ražotājiem. Tāpēc netiek izslēgta vēršanās Pasaules Tirdzniecības organizācijā.

Turklāt, kā norāda paplašināšanās un kaimiņattiecību politikas komisārs Štefans Fīle, "ironiskā kārtā" Āfrikas cūku mēris izcēlies Krievijā, no turienes izplatījies uz Baltkrieviju un pēc tam - uz Lietuvu.

Savukārt Lietuvas medijos izskanējis, ka valstij varētu atkārtoti neizdoties pārliecināt Eiropas Komisiju par žoga izbūvi gar visu Baltkrievijas robežu. Šis preventīvs pasākums esot neefektīvs, jo meža cūkas, kas pārnēsā slimību, var izrakties zem žoga.

Turklāt EK nav pārliecināta, ka slimība Lietuvā izplatījusies ar meža cūkām, nevis ar izmestiem inficētiem pārtikas produktiem.

Cīņai pret Āfrikas cūku mēri Lietuva lūdz ES finansējumu nepilnu 20 miljonu eiro vērtībā, no kuriem 12 miljoni domāti žoga būvei.

Jau ziņots, ka Āfrikas cūku mēris 24.janvārī tika konstatēts divām meža cūkām Šalčininku un Varēnas rajonā Lietuvas dienvidos. Saistībā ar to Krievija noteica cūkgaļas importa aizliegumu no visām Eiropas Savienības dalībvalstīm.

Bet trešdien kļuva zināms, ka kārtējais Āfrikas cūku mēra uzliesmojums konstatēts pašā Krievijā – Tulas un Brjanskas apgabalā valsts rietumu daļā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti