EP deputāts: Baltijas valstis aizvien ir Krievijas energosistēmas pussala Eiropā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Baltijas valstis aizvien atrodas vienā sistēmā ar Krievijas elektroapgādi, līdz ar to šis reģions faktiski ir Krievijas pussala Eiropā. Tā trešdien diskusijā Eiropas Parlamentā (EP) sacīja deputāts no Lietuvas Aļģirds Saudargs.

Diskusijā EP pārrunāta Eiropas Savienības (ES) enerģētiskās drošības stratēģiju, kuras mērķis ir ES līmenī atbildēt uz tiem izaicinājumiem, ko enerģētikas drošības jomā izraisījusi Krievija. Lielā mērā tiek diskutēts par jautājumiem, kas ir ļoti nozīmīgi Baltijas valstīm.

Diskusijas iniciatori ir tieši Baltijas valstu politiķi, un topošā likumprojekta un politikas rīcības plāna autors ir EP deputāts Aļģirds Saudargs. Viņš akcentējis vairākas Baltijas valstīm aktuālas lietas, tostarp par dabasgāzes apgādes drošību, jo cauruļvadu tīkli ir integrēti Krievijā.

Un pirmo reizi Eiropas līmenī kā problēma akcentēts arī elektroenerģijas apgādes jautājums. Saudargs uzsver, ka Lietuvas Latvijas un Igaunijas energosistēmas joprojām atrodas vienā sistēmā ar Krievijas elektroapgādi: „Piemēram, elektroenerģētikas jomā ir viens ļoti nozīmīgs tehnisks aspekts. Mēs jau 25 gadus esam neatkarīgi no Padomju Savienības, bet joprojām atkarīgi no Krievijas energosistēmas un energokompānijas „RAO EES”. Tas ir skaidrojams ar faktu, ka mums ir sinhroni maiņstrāvas savienojumi.”

Mēs šajā ziņā nemaz nevaram sevi saukt par enerģētisku salu, patiesībā mēs esam Krievijas pussala Eiropā,” sacīja Saudargs.

Topošajam likumprojektam ir liela nozīme, jo pirmo reizi, runājot par enerģijas apgādes drošību, politiķi nolēmuši izvirzīt skaidrus un izmērāmus kritērijus, kā sasniegt lielāku drošību. Iepriekš bija runāts vairāk par principiem, ka jāpanāk vairāk piegādātāju, lielāka konkurence. Šobrīd tas vairāk fokusēts uz konkrētiem tehniskiem mērķiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti