Panorāma

VK: valsts naudu tērē neatbilstoši mērķiem

Panorāma

Algu pieaugums pagaidām tikai daļai pirmskolas skolotāju

Kazmina arests neliek valstij pārtraukt sadarbību ar "Liepājas metalurgu"

EM saņemta informācija par «Metalurga» līdzīpašnieka aizturēšanu Ukrainā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Iepriekš neoficiāli izskanējušas ziņas par “KVV Liepājas metalurga”  līdzīpašnieka Jevgēņija Kazmina aizturēšana Ukrainā, bet nu informāciju par to ir saņēmusi Ekonomikas ministrija. Kazmina aizturēšana gan pagaidām nevar kalpot par iemeslu sadarbības pārtraukšanai starp investoriem un valsti kā kreditoru uzņēmumā “Liepājas metalurgs”. 

Pirmās ziņas par “KVV Liepājas metalurga” līdzīpašnieka Jevgēņija Kazmina arestu Ukrainā izskanēja pirms dažām dienām. Par to ziņoja Ukrainas tīmekļa medijs “Politnavigator”, atsaucoties uz bataljona “Azov” pilsoniskā korpusa vadītāja Romāna Zvarička dzīvesbiedres Svitlanas Zvaričkas ierakstu sociālajā vietnē “Facebook”. Saskaņā ar viņas informāciju Kazminu apcietinājis Ukrainas drošības dienests saistībā ar terorisma finansēšanu.

Tāpat Kazmins tiek  vainots Kijevas rūpnīcas “Atek” sagrābšanā, centienos iznīcināt brīvprātīgo remontbāzi un pulka “Azov” mācību treniņu bāzi. Oficiāls apstiprinājums šīm ziņām pagaidām nav. To noliedz arī pati “KVV Group”.

Latvijas ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (“Vienotība”) apstiprināja – Kazmins tik tiešām ir aizturēts, bet nav zināms iemesls.  

“Ekonomikas ministrijai ir informācija, ka Kazmina kungs ir aizturēts, bet, tā kā viņš ir citas valsts pilsonis, tad mums nav nekāda pamata prasīt papildu informāciju par to un nav nekādu ziņu, kas ir šīs aizturēšanas iemesli,” sacīja Ašeradens.

Vairāk informācijas par Kazmina aizturēšanu no Ukrainas kolēģiem nav nedz Drošības policijai, nedz iekšlietu ministram Rihardam Kozlovskim (“Vienotība”). Tāpat nav saņemts arī tiesiskās palīdzības pieprasījums vai lūgums arestēt īpašumus Latvijā. “Šobrīd varu apliecināt, ka šāds pieprasījums nav saņemts. Ir tikai sākotnējā informācija. Mēs ceram, ka tuvāko dienu laikā varētu saņemt kaut kādu skaidrojumu vai lūgumu no Ukrainas kolēģiem, lai varētu izprast šo situāciju. Mēs balstāmies tikai mediju informācijā,” sacīja Kozlovskis.

Arī finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un zemnieku savienība) uzsver – pašreizējā situācijā šķēršļi tālākai sadarbībai ar “KVV Group” neesot: “Valsts intereses ir maksimāli nodrošināt savu nodokļu maksātāju finansējumu un rūpēties par tā atgūšanu. Vai šis lēmums ietekmē lēmumu, emocionāli droši vien jā, praktiski nē, jo jebkurā gadījumā būtu jāpieņem valstij izdevīgākais lēmums, kā rīkoties tālāk ar uzņēmumu.”

Saskaņā ar publiski pieejamu informāciju  Kazmins kopā ar savu biznesa partneri Valēriju Krištalu kontrolē “KVV Group” holdingu, kurā ietilpst vairāk nekā 20 uzņēmumu. Abi uzņēmēji kontrolē arī būvuzņēmumu “Karbon”, kura vērienīgākais projekts nu jau anektētās Krimas pilsētā Sevastopolē bija elitārs daudzdzīvokļu komplekss “Victory Hills”. Tagad gan tā celtniecība būvniecības normu pārkāpumu dēļ ir apturēta. Savulaik pats Kazmins bija gāztā Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča vadītās reģionu partijas biedrs un Sevastopoles pilsētas pašvaldības deputāts.

Abus investorus pirms darījuma pārbaudīja arī Latvijas drošības iestādes. Toreiz nekas neesot liecinājis par saistību ar iespējamu teroristu finansēšanu

“Drošības policija ir viena no valsts drošības iestādēm, kam valdība uzdeva sagatavot atzinumu par potenciālajiem “Liepājas metalurga” investoriem 2014.gadā. Tas ir pretizlūkošanas un iekšējās drošības dienests, kura kompetencē ir izvērtēt potenciālo investoru darbību Latvijas teritorijā un ar to saistītos riskus. Izvērtēšanas brīdī Drošības policijas rīcībā nebija ziņu, kas liecinātu par “KVV Group” līdzīpašnieku saikni ar teroristu finansēšanu," pauda Drošības policija.

Ko iesākt ar nu jau kārtējā dīkstāvē ieslīgušo “Liepājas metalurgu”, lēma arī valdība. Pēc sēdes amatpersonas neskopojās ar pārmetumiem uzņēmuma akcionāriem. Kā norādīja ekonomikas ministrs, ar esošajiem akcionāriem nav iespējams kvalitatīvi sadarboties, un uzņēmumam arvien pamanāmāk sāk izpausties maksātnespējas pazīmes. Risinājumus, ko darīt ar grūtībās nonākušo uzņēmumu, līdz nākamai nedēļai sagatavos Privatizācijas aģentūra. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti