Panorāma

Deputātam Kaimiņam - rakstisks brīdinājums

Panorāma

Kā klājas Dāvim?

Intervija ar Danu Reiznieci-Ozolu par Latvijas dalību Expo Milānā

EM sāk dienesta pārbaudi par neveiksmi ar «World Expo 2015»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ekonomikas ministrija (EM) ierosinājusi dienesta pārbaudi, lai noskaidrotu, kuras amatpersonas ir atbildīgas par neveiksmīgo un pašlaik apdraudēto „Word Expo 2015” projektu un ir novilcinājušas starptautiskās izstādes paviljona būvniecības iepirkumu līdz pēdējam brīdim.

Ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un zemnieku savienība) Latvijas Radio raidījumā „Pēcpusdiena” pastāstīja, ka līdz šim ir iztērēti aptuveni 1,2 miljoni eiro koncepcijai un producēšanai, bet paviljona būvniecības konkursā iesniegtie piedāvājumi izrādījušies krietni dārgāki par plānoto.

Paviljonam bija plānots atvēlēt 1,6 miljonus eiro, bet piedāvājums ir par 3,1 miljonu, līdz ar to kopumā dalībai starptautiskajā izstāde „World Expo” Milānā būtu jāiztērē 7,3 miljonus, bet pašlaik valstij vairs nav manevra iespēju, lai rīkotu jaunu iepirkumu.

Ministrija piedāvās valdībai atteikties no dalības izstādē, jo, piemēram, Dānija, Islande, Norvēģija uzreiz atteicās no dalības izstādē, bet Zviedrija atteicās, kad aplēsa dalības izmaksas. Viņa gan atzina, ka, atsakoties no dalības „Expo 2015”, varētu zaudēt ne vien 1,2 miljonus eiro, bet arī ciest valsts tēls, taču tajā pašā laikā, viņasprāt, nebūtu jātērē nauda izstādei, ja „skolotāji iet ielās”, jo nesaņem pienācīgas algas, kā arī valstij trūkst naudas daudziem citiem mērķiem.

Reizniece - Ozola arī norāda, ka paviljonu "Expo 2015" ir iespējams uzbūvēt tikai ļoti īsā laikā. Pieredze rāda, ka tādos gadījomus ir liels risks, ka izmaksas būvniecības laikā sadārdzināsies vai paviljonu izdosies nodot ekpluatācijā novēloti.

Taču EM ir sākta dienesta pārbaude, lai noskaidrotu, kuras amatpersonas  novilcinājušas iepirkumu tik vēlā stadijā, ka EM tagad ir ierobežotas manevra iespējas, atzina Reizniece-Ozola.

Ekonomikas ministrijas izvēli komentē "World Expo 2015" Latvijas paviljona direktore Elīna Vikmane, raidījumā „Pēcpusdiena” norādot, ka producenti, kuri strādājuši pie Latvijas paviljona projekta, cer, ka gadījumā, ja valsts atteiksies no dalības izstādē, tā vismaz kompensēs izdevumus un segs saistības par līgumiem, kas noslēgti ar vairākiem kultūras jomas pārstāvjiem, kuri piekrita piedalīties projektā, lai projektu varētu „noslēgt cieņpilni”.

Jau ziņots, ka, ticamākais, valdība otrdien lems apturēt Latvijas dalību starptautiskajā izstādē "World Expo 2015", kas nākamgad norisināsies Itālijas pilsētā Milānā. Valdība jau pagājušajā nedēļā lēma neatbalstīt ekonomikas ministres ierosinājumu apturēt Latvijas dalību starptautiskajā izstādē, piešķirot Latvijas paviljona būvniecībai papildu 1,6 miljonus eiro. Ekonomikas ministrija ir saņēmusi galīgo piedāvājumu no Šveices būvuzņēmuma "Adunic AG", kas apņēmies laikā uzbūvēt Latvijas paviljonu par aptuveni 3,1 miljonu eiro.

Decembrī bez rezultātiem beidzās Latvijas paviljona būvniecības iepirkums, kurā piedalījās divi pretendenti - "RBSSkals Būvvadība" un Itālijas uzņēmums "Paolo Beltrami S.p.A" ar Latvijas apakšuzņēmēju SIA "Baumeister". "RBSSkals Būvvadības" piedāvātā līgumcena bija 6,03 miljoni eiro, taču "Paolo Beltrami S.p.A" - 6,22 miljoni eiro. Ministre norādīja, ka abu pretendentu piedāvātās cenas ir līdzīgas, tāpēc ar aizdomām par abu uzņēmumu iespējamu vienošanos Ekonomikas ministrija (EM) vērsās Konkurences padomē (KP).

Pēc nenotikušā iepirkuma EM apzināja citu būvnieku piedāvājumus, kopumā saņemot septiņu uzņēmumu nesaistošos piedāvājumus, kas svārstījās no 3,16 līdz 4,37 miljoniem eiro. EM nolēma izvērtēt divus labākos piedāvājumus - Itālijas uzņēmuma "Prana/Progeca", kas patlaban būvē Čehijas paviljonu izstādē "World Expo", un Šveices kompānijas "Adunic AG", kas patlaban būvē Austrijas un Vācijas paviljonus izstādē "World Expo".

Līdz šim noslēgtie līgumi par Latvijas dalību izstādē "World Expo 2015" paredz valsts kopējos izdevumus aptuveni 5,6 miljonu eiro apmērā. Ar komandītsabiedrību "Expo 2015" noslēgts 3,3 miljonus eiro vērts līgums par paviljona projektēšanu un pasākumu producēšanu, projekta vadībai atvēlēti 700 000 eiro, bet paviljona būvniecībai - 1,6 miljoni eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti