Elektrības piegādātāju pagaidām mainījušas 0,5% mājsaimniecību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Pēc elektroenerģijas tirgus atvēršanas nospiedošais vairākums mājsaimniecību ir izvēlējušās arī turpmāk elektrību pirkt no „Latvenergo”. Līdz 15.decembrim citus elektrības tirgotājus izvēlējās tikai četri tūkstoši jeb 0,5% mājsaimniecību. Tomēr nākamā gada laikā savu elektrības tirgotāju varētu mainīt aptuveni 6% mājsaimniecību, paredz „Sadales tīkls”. 

Atveroties elektroenerģijas tirgum 1.janvārī, Latvijas mājsaimniecībām elektrību piedāvās četras dažādas kompānijas, tomēr līdz šim tikai pusprocents mājsaimniecību ir izvēlējušās aiziet no „Latvenergo” klientu loka. Akciju sabiedrības „Sadales tīkls” valdes loceklis Ilvars Pētersons gan uzskata, ka klientu migrācija vēl tikai notiks.

Tirgus tikai tagad ir atvēries, un tās aktivitātes noteikti arī lēnām pieaugs atkarībā no tā, kā mainīsies iedzīvotāju patēriņš. Tāds pakāpiens ir sagaidāms pēc februāra, kad cilvēki saņems pirmos rēķinus jau tirgus apstākļos. 

Pētersons paredz, ka nākamā gada laikā aptuveni 6% mājsaimniecību varētu mainīt savu elektrības tirgotāju - līdzīgi, kā tas ir Igaunijā.

„Sadales tīkls” valdes loceklis Ilvars Pētersons: Nākamā gada laikā savu elektrības tirgotāju varētu mainīt aptuveni 6% mājsaimneicību
00:00 / 00:47
Lejuplādēt

Tur elektroenerģijas tirgus mājsaimniecībām tika atvērts 2013.gadā. Savukārt igauņu energokompānijas "Eesti Energia" meitasuzņēmuma Latvijā SIA "Enefit" valdes priekšsēdētājs Jānis Bethers uzskata, ka šādam pieaugumam nav pamata, jo jau tagad iedzīvotāju aktivitāte, salīdzinot ar Igauniju, ir krietni zemāka.

"Jauno tirgotāju izvēles aktivitāte tirgus pirmajā atvēršanas solī ir bijusi šokējoši zema. Pirms diviem gadiem, atverot Igaunijas tirgu, elektroenerģijas lietotāju aktivitāte, mainot tirgotāju, bija teju divas reizes augstāka. Vēlāk, kad katrs jau ir izdarījis savu izvēli par labu vienam vai otram tirgotājam, tā aktivitāte ir ievērojami zemāka," stāsta Bethers.

Tikmēr 15% mājsaimniecību vispār nav atbildējušas par savu tirgotāja izvēli. Tām automātiski tiks noteiks „Latvenergo” Universālā pakalpojuma tarifs.

Kā stāsta „Latvenergo” pārstāvis Andris Siksnis, kopumā iedzīvotāju interese par tarifu maiņām ir bijusi augsta: "Decembra vidus nedēļas laikā vairāk nekā 27 tūkstoši klienti dienas laikā centās mums piezvanīt, kas, protams, ir problemātiski, bet tas nozīmē to, ka klientu aktivitāte pieauga, tuvojoties gada beigām vai 15.datumam, un jāteic, ka tā ir vērtējama kā ļoti augsta."

Elektroenerģijas cena pie 100 līdz 200 kilovatstundu patēriņa mēnesī pieaugs par aptuveni pieciem eiro. Savukārt maznodrošinātās un trūcīgās ģimenes katru mēnesi pirmās 100 kilovatstundas pirks pēc esošā starta tarifa. Daudzbērnu ģimenes par starta tarifu varēs pirkt 300 kilovatstundas mēnesī. Viņiem elektrības rēķins pārsvarā nepaaugstināsies.

Jau ziņots, ka elektroenerģijas tirgu mājsaimniecībām bija paredzēts atvērt no 1.aprīļa, taču pēc ilgām diskusijām valdošie politiķi mainīja viedokli, un nolemts, ka mājsaimniecības elektroenerģiju brīvajā tirgū varēs pirkt no 2015.gada 1.janvāra. Patlaban elektroenerģijas tarifi Latvijā ir zem tirgus cenas, un līdz ar tirgus atvēršanu nākamā gada sākumā paredzams tarifu kāpums.

Septembrī Saeima atbalstīja grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, paredzot, ka trūcīga vai maznodrošināta ģimene pēc elektroenerģijas tirgus atvēršanas 2015.gadā 100, bet daudzbērnu ģimene 300 kilovatstundas katru mēnesi varēs iegādāties par pašreizējā starta tarifa cenu - 11,64 centiem par kilovatstundu
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti