Panorāma

Šovakar visā Eiropā – Zinātnieku nakts!

Panorāma

"Akadēmiskās konsultācijas" vai gatavu referātu tirgošana?

Solījumus nodokļu jomā vērtē kā grūti izpildāmus

Eksperti pirmsvēlēšanu solījumus nodokļu jomā vērtē kā grūti izpildāmus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Sociālās nevienlīdzības mazināšana, atbalsts uzņēmējiem un cīņa ar ēnu ekonomiku ir tās prioritātes, ko savās pirmsvēlēšanu programmās pamatā sola partijas, kurām pēc socioloģiskajām aptaujām ir vislielākās iespējas iekļūt nākamajā Saeimā. Eksperti gan šo partiju solījumus vērtē skeptiski un daudzus sauc par neizpildāmiem.

Teju visas partijas savās programmās piedāvā veikt pārmaiņas nodokļu sfērā. "Vienotība" piedāvā ieviest diferencēto neapliekamo minimumu. Algām, kas lielākas virs 1500 eiro to vispār nepiemērot.

Savukārt Nacionālā apvienība - būtiski palielināt neapliekamo minimumu. To pašu piedāvā arī  Ingunas Sudrabas jaundibinātā partija No sirds Latvijai.  Par progresīvā iedzīvotāju ienākuma nodokoļa ieviešanu iestājas "Saskaņa". To pašu vēlētājiem sola arī Nacionālā apvienība.0

Tomēr "Panorāmas" aptaujātie eksperti gan norāda, ka straujai pārejai kreisas nodokļu politikas virzienā Latvijas sabiedrība vēl nav gatava. Lūk ko par to stāsta auditorkompānijas KPMG nodokļu eksperte Gunta Kauliņa.

"Progresīvais ienākumu nodoklis pie mūsu algu struktūras faktiski nav iespējams," saka auditorkompānijas KPMG nodokļu eksperte Gunta Kauliņa. "Mūsu algas ir ļoti maziņas un tās algas, kam varētu pacelt likmi, sastāda 1% no kopējā algu skaita. Tā kā tas nebūtu izšķiroši," viņa norāda.

Citi eksperti atzīmē, ka ieviest proresīvo nodokli nav iespējams dēļ augstā ēnu ekonomikas īpatsvara, jo aplokšņu algu saņēmēji ir arī sabiedrības turīgākās daļas vidū. Tiesa, taisnīgāka nodokļu pārdale un neapliekamā minimuma celšana nav vienīgais veids kā partijas piedāvā mazināt nevienlīdzību.

"Saskaņa" un "No sirds Latvijai" piedāvā samazināt pievienotās vērtības nodokli pārtikai, apkurei un zālēm, bet "Nacionālā apvienība" nodokļa likmi vienīgajam mājoklim. To pašu sola arī "Saskaņa". Nodokļu samazinājumus partijas sola arī uzņēmējiem. Gan partija "Latvijas attīstībai," gan "Latvijas krievu savienība" sola samazināt darbaspēka nodokļus. Vēl Latvijas krievu savienība sola nodokļu atlaides  inovatīvai uzņēmējdarbībai un investoriem, kas veido uzņēmumus Latgalē, bet "Latvijas attīstībai" un "Saskaņa" - atbrīvojums no nodokļu nomaksas par reinvestēto peļņu.

Budžeta papildināšanas jomā partijas ir tik pat inovatīvas. Piemēram, Nacionālā apvienība piedāvā ieviest taisnīgu nodokli par kapitāla pieaugumu, "Saskaņa" piemērot īpašu nodokli dažādām luksusa precēm. Nodokļu speciālisti par šīm iniciatīvām smīkņā.

"Viena lieta ir pateikt, ka mēs samainām nodokļus pārtikai un zālēm. Taču tas ir populistiski. Ko mēs darām, lai saglabātu esošo budžetu? Mums ir jāieņem tik un tik, lai mēs varētu to 7,5 miljardu eiro budžetu piepildīt. no kaut kurienes tai naudai ir jānāk. Mēs nevaram tikai mazināt.

Kāpēc šajā priekšvēlēšanu kampaņā neviens nav tik drosmīgs pateikt ka mēs šim jautājumam pieejam kompleksi, pasakot, ka mēs pieejam tur un tur. Politiķi baidās pateikt no kurienes viņi ņem, lai samazinātu zālēm un tā tālāk," kritisks ir ēnu ekonomikas pētnieks Arnis Sauka.

Gan "Vienotība", gan Sudrabas partija budžetu piedāvā papildināt aktivizējot cīņu pret ēnu ekonomiku. Kopumā modokļu speciālisti gan uzsver - visnepieciešamākais valsts sekmīgākai ekonomiskajai attīstībai būtu stabilitāte nodokļu politikā, proti ilgākā periodā, kad likmes netiek pārskatītas. Tiesa šādus solījumus pirms vēlēšanām dod vien retais.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti