Panorāma

TM rosina atlikt lobēšanas regulējumu līdz 2025. gada vidum

Panorāma

Panorāma

Eksperti: Pensiju fondu krājējiem neizdevīgs laiks

Eksperti: Pensiju fondu krājējiem neizdevīgs laiks

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Pensiju fondu krājējiem šis ir neizdevīgs laiks. Ieguldījumi nevairo kapitālu, un ienesīguma ailītēs patlaban rēgojas mīnusi. Tā atzīst LTV aptaujātie finanšu eksperti, tomēr viņi iesaka nesteigties ar uzkrājumu izņemšanu. Drīzāk nogaidīt, jo visas krīzes reiz beidzas un ieguldījumi atkal dos peļņu.

Ne tikai acīmredzamais preču dārdzības pieaugums un naudas vērtības kritums, bet arī uzkrājumu vairošanas apsīkums satricina finanses. Samazina iespējas nopelnīt pensiju fondiem un pat rosina domāt, vai, piemēram, trešā līmeņa ieguldījumus vispār labāk ņemt ārā no fonda.

“Es patiesībā nesen tieši izņēmu ārā. Iemesls ir tajā, ka tas procents, ar kādu aug, mani tas neapmierina. Tas ir pārāk mazs,” sacīja Latvijas iedzīvotājs Edmunds.

Citi par labāku uzskata nogaidīt un nesteigties ar straujiem lēmumiem mainīgos apstākļos. “Es esmu parakstījusies gan uz otro, gan trešo pensiju līmeni. Un principā pagaidām esmu apmierināta. Mani tas viss apmierina. Kā ir citiem, nezinu. Tā ka laikam vajag atbalstīt to balansu, ko mūsu valdība notur,” sacīja Latvijas iedzīvotāja Natālija.

“Viena no vislielākajām kļūdām – tas ir tieši tad, kad uz inflācijas fona un uz akciju cenu krituma fona cilvēki izņem savus noguldījumus akcijās vai šajā gadījumā pensiju 3. līmenī. Es to neieteiktu darīt. Es tomēr ieteiktu gaidīt,” norādīja Fiskālās disciplīnas padomes vadītāja Inna Šteinbuka.

Šobrīd akciju tirgi gan Eiropā, gan ASV ir ļoti nemierīgi. Kopš 2008.–2009.gada lielās finanšu krīzes bija atkopšanās. Pirms diviem gadiem straujš kritiens pandēmijas dēļ. Tad ļoti straujš lēciens augšup. Bet tagad zemē nogrūž Krievijas sāktais karš, inflācijas pieaugums un jauns Covid-19 uzliesmojums Ķīnā. Turklāt valstu centrālās bankas vairs nevar atļauties tik dāsni balstīt ekonomiku, kā līdz šim.

Tas viss ietekmē iecerēto pensiju uzkrājumu apmērus.

“Principā lielākā problēma varētu veidoties tiem cilvēkiem, kam šobrīd ir jāpieņem lēmums par došanos pensijā,” atzina Latvijas Bankas ekonomists Erlands Krongorns.

Konservatīvie pensiju ieguldījumu plāni (ienesīgums %, 6 mēn.):

  • “Citadele CBL”: -11,49,
  • “Luminor”: -10,60,
  • “Swedbank”: -9,58,
  • “SEB”:-9,14,
  • “Indexo”: -8,36,
  • “Invalda INVL”: -7,36.

Dati: Latvijas Banka, Manapensija.lv

Latvijas Bankā skaidroja, ka visos pensiju ieguldījumu plānos uz šo brīdi ir kritums, arī konservatīvajos, ko pārsvarā izmanto tie, kam līdz pensijai nav tālu. Visvairāk – 11,49% – zaudē “Citadeles” grupas “CBL”. Vismazāk, bet arī daudz – 7,36% – zaudē “Invalda INVL”.

Tāpēc Latvijas Bankas ieteikums – nogaidīt, kad rezultāti uzlabosies un tikai tad nofiksēt savas uzkrātās pensijas apjomu.

“Protams, tas nenozīmē, ka cilvēki vienmēr pareizā laikā veiksmīgi trāpīs, būs dažādi.

Bet, ja mums ir šis kritums tikko bijis, tad varbūt var mazliet pagaidīt,

kaut kādus gadus 3-4, un varbūt tas rezultāts ir labāks,” norādīja Krongorns.

Un arī aiziešanu pensijā labāk apsvērt bez steigas. “Vienīgais, ko var ieteikt, tas ir turpināt strādāt. Tas ir ļoti individuāli. Tas gan ir atkarīgs no veselības, no vispārējā fiziskā stāvokļa, arī no darba piedāvājuma. Bet principā tas ir tā kā vienīgais veids, kā var šobrīd uzlabot savu finansiālo situāciju,” atzina Šteinbuka.

Taču, iekams pieņemt lēmumus, katram vispirms svarīgi saprast, ko iegūs vai zaudēs, un tikai tad izšķirties par uzkrājumu veidošanā izdevīgāko risinājumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti