Eiro fokusā

Ceturto gadu turpinās projekts "Atbalsts bezdarbnieku izglītībai"

Eiro fokusā

ASV arvien biežāk runā par tuvojošos recesiju

Vietējo dārzeņu tirgū pietiks. Sausums vairāk ietekmējis audzētājus Kurzemē

Eksperti: Pašmāju dārzeņu šogad Latvijas tirgū netrūks

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Sausums šovasar visvairāk ietekmējis dārzeņu audzētājus Kurzemes piekrastē, taču kopumā pašmāju izaudzēto dārzeņu tirgū, visticamāk, netrūks, spriež nozares eksperti.

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) dārzkopības eksperts Māris Narvils norāda, ka šobrīd kopumā situācija ir stabila un vietām dārzeņi izauguši labāk nekā pagājušā gada. Vietām var runāt par kvalitātes samazināšanos laika apstākļu un kaitēkļu dēļ, taču kvantitātes ziņā dārzeņu netrūks.

"Vairāk vai mazāk viss būs kārtībā. Kurzeme vairāk ir cietusi no sausuma kopumā procentuāli nekā citas vietas Latvijā, īpaši piekrastes zona. Dienvidkurzemes piekrastē vairāk vai mazāk tiek audzēti tieši dārzeņi, un tur tā aina ir bēdīgāka, jo sausuma dēļ ir bijušas problēmas ar labas ražas iegūšanu. 

Varam teikt, ka kopumā tik ekstrēms gads kā pagājušais nav, ražas ir labākas, bet ir nianses pa atsevišķām kategorijām un reģioniem, kur dārzeņi audzēti," teica Narvils.

"Latvijas dārznieks" valdes priekšsēdētājs Jānis Bērziņš skaidro, ka, salīdzinot ar diviem iepriekšējiem gadiem, šogad kopumā situācija ir labvēlīga, taču ir nianses, kas raksturīgas tieši šai sezonai.

"Vispār šobrīd ir ļoti raiba situācija pa Latviju. Ja vienā pagastā ir nolijis bagātīgi un pietiek [mitruma], tad blakām turpat ir sauss. (..) Kurzeme, īpaši piekraste jau otro gadu pēc kārtas cieš no sausuma," stāstīja Bērziņš.

Zemnieku saimniecības "Kalmes" īpašnieks Vilnis Mačiņš saimnieko Nīcas novada Jūrmalciemā, kur tāds kārtīgs lietus nemaz neesot bijis. Agrā raža izaugusi laba, bet vēlo ražu sausums ietekmē būtiski.

"Kaut kas jau ir izaudzis, šobrīd ir pamatīgs sausums. (..) Priekš vēlās ražas, vēlajiem burkāniem un kāpostiem ļoti trūkst mitruma. Zeme ir sažuvusi (..)," saka Mačiņš.

Zemnieks stāsta, ka vēl situācija var mainīties un septembrī vēlā raža turpinās augt, taču esot pilnīgi skaidrs, ka nākotnē nevarēs iztikt bez laistīšanas sistēmām, tāpēc par to tiek domāts jau tagad.

"Šobrīd ir jau ceļā laistīšanas iekārta, ko gan sāks lietot nākamajā sezonā. Bez tām laikam lauksaimniecībā vairs nevar iztikt, tie sausuma periodi kļūst pārāk gari," spriež zemnieks.

Runājot par attīstības jautājumiem, kas skars lauksaimniekus nākotnē, "Latvijas dārznieks" valdes priekšsēdētājs Bērziņš saka, ka sācies darbs pie Eiropas Savienības (ES) atbalsta nosacījumiem nākamajā plānošanas periodā. ES atbalsta apguvē dārzeņu audzēšanā turpmāk uzsvars būtu jāliek uz modernām produkcijas glabātuvēm un dārzeņu laistīšanas iekārtām.

Bērziņš uzsver, ka nākotnē dārzeņu audzētājiem ir nopietnāk jādomā arī par kooperēšanās iespējām un sadarbību. PVN likmes samazināšana pašmāju dārzeņu cenu esot ietekmējusi labvēlīgi, taču šobrīd atklāts paliek jautājums, kā situāciju ietekmēs lielveikalu ķēdes "Lidl" ienākšana Latvijas tirgū.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti