Aktuāli

Turpinās strīdi ap kopbraukšanas regulējumu

Aktuāli

"Latvijas Radošo savienību padome" priekšsēdētāja Dace Bluķe par atbalsta programmu

LTVC vadītāja Ingūna Gulbe par samazināto PVN augļiem un dārzeņiem

Eksperte: Pat ar samazināto PVN Latvijā augļi un dārzeņi dārgāki nekā Lietuvā un Igaunijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Līdz ar samazinātās pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes ieviešanu Latvijai raksturīgajiem augļiem un dārzeņiem cenas šiem produktiem ir mazinājušās, taču tās ir augstākas nekā Lietuvā un Igaunijā, secināts Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centrā.

Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe intervijā Latvijas Radio norādīja, ka pazeminātā PVN likmes pirmajā mēnesī neesot iespējams formulēt secinājumu par to, vai ir panākts cerētais mērķis. Šajā laikā esot redzamas vien pirmās pazīmes par notiekošajām izmaiņām.

Salīdzinot augļu un dārzeņu cenas Rīgas veikalos pērnā gada decembrī un šā gada janvārī, redzams cenu samazinājums – dažām produktu grupām tas ir lielāks, citām mazāks, pastāstīja Gulbe.

Taču, skatoties uz Baltijas tirgu kopumā, redzams, ka Lietuvā un Igaunijā gandrīz visiem augļiem un dārzeņiem cenas ir zemākas nekā Latvijā.

“Viņiem palikusi lielā PVN likme – 21%, mums – 5%. Mums cenas lielākas,” norāda eksperte.

Cenu atšķirības svārstās no pāris centiem līdz pat pāris eiro. Lūdzot skaidrot, kāpēc igauņi un lietuvieši dārzeņus pērk lētāk, uzņēmuma "Rimi" pārstāve Dace Preisa gan atšķirības noliedza. "Mēs konkrēti varam runāt par "Rimi tīklu". Ja mēs paskatāmies tās salīdzinātās produktu grupas "Rimi" Lietuvā, "Rimi" Igaunijā, tad tur šāda tendence nav."

ZM: Bez samazinātā PVN cenas būtu stipri augstākas

To, kāpēc Lietuvā ir zemākas cenas, Gulbe skaidroja ar klimatiskajiem apstākļiem: “Lietuva ir vairāk uz dienvidiem, viņiem daudzi produkti izaug lētāk nekā pie mums.”

Savukārt Igaunijā esot sliktākas kvalitātes produkti: “Ja paskatās Tallinas veikalus un Rīgas veikalus, tomēr mums ir plašāka izvēle un produkti nav tik vienādi. Tam nav samazinātais PVN, bet banāni Tallinas veikalos nedēļas nogalē bija švaki nopērkami. Mums tomēr ir citas kvalitātes.”

Tāpat būtiska nozīme šajā salīdzinājumā ir lielāka konkurence tirdzniecībā kaimiņvalstīs.

Zemkopības ministrijā (ZM) norādīja, ka vērā esot jāņem situācija lauksaimniecībā pēc rudens lietavām.

"Ja mēs šo te 5% PVN nebūtu ieguvuši, cenas mums būtu stipri vien augstākas, nekā tās mums ir veikalos," teica ZM parlamentārais sekretārs Ringolds Arnītis.

PVN likme Latvijai raksturīgiem augļiem, dārzeņiem un  ogām no 2018.gada 1.janvāra pazemināta no 21% uz 5%. Saskaņā ar ZM aplēsēm pēc šādām izmaiņām cenām būtu jāsamazinās par 3%-12%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti