Ekonomisti: Nav ideālais brīdis izmaiņām nodokļos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Covid-19 pandēmija nav īstais laiks, kad veikt izmaiņas nodokļos, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Šodienas jautājums" atzina ekonomisti Pēteris Strautiņš un Mārtiņš Āboliņš. 

Āboliņš prognozēja, ka sociālās iemaksas var gadīties maksāt arī cilvēkiem, kuri nepelna mazāk par minimālo algu, bet tomēr ir sociāli maz aizsargāti. Pirms otrā Covid-19 saslimstības pieauguma, iespējams, varēja domāt par izmaiņām nodokļos, bet tagad nav ideālais brīdis, kad to darīt, uzsvēra Āboliņš.

Strautiņš piekrita, bet uzsvēra, ka jautājums ir ļoti sarežģīts – drīz būs kārtējās vēlēšanas, un tad atkal nebūs īstais brīdis, jo partijas cīnīsies par vēlētāju balsīm.

Tādējādi abi ekonomisti nebija noraidoši par valdības virzītajām un Saeimas pieņemtajām izmaiņām nodokļu režīmos.

KONTEKSTS:

Saeima turpina darbu pie nākamā gada budžeta, kas paredz arī būtiskas izmaiņas alternatīvajos nodokļu režīmos. Šīs izmaiņas izraisīja gan radošo personu, gan uzņēmēju kritiku. Viena no lielākajām uzņēmēju organizācijām – Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) – sauc budžeta projektu par brāķi un uzskata, ka iecerētās nodokļu izmaiņas īpaši apgrūtinās darbību mazajiem uzņēmumiem, kuriem Covid-19 apstākļos izdzīvot kļuvis vēl grūtāk.

Paredzēts, ka pašnodarbinātajiem būs jāmaksā sociālās iemaksas. Tiem, kuru ienākumi būs zemāki nekā minimālā alga, būs jāmaksā 10% no nopelnītā. Savukārt no summas virs minimālās algas būs jāmaksā normatīvajos aktos noteikta likme – nākamgad tie varētu būt 30,06%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti