Ekonomisti: Latvijas dalība OECD nozīmētu lielāku atskaitīšanos par attīstību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latvijas iespējamā pievienošanās Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijai jeb OECD nestu ne tikai ekonomiskus labumus, bet arī atbildību, uzskata aptaujātie ekonomisti. Viņi norāda, ka dalība par „bagātnieku klubu” dēvētajā organizācijā nozīmētu lielāku atskaitīšanos par attīstību dažādās jomās.

Latvija ceturtdien saņēmusi uzaicinājumu sākt sarunas par iestāju Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā. Šī organizācija, kas apvieno vairāk nekā 30 pasaules attīstītākās valstis, risina globālus ekonomiskus jautājumus par ikvienu būtisku jomu pasaulē. Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs uzskata, ka dalība OECD ļaus ārvalstīm uz mums paraudzīties ar gluži citu skatu.

Tas ir pilnīgi cits kredītreitings, tās ir jaunas iespējas investīcijām, cits skats no ārvalstu uzņēmēju puses uz Latviju kā tādu valsti, kurā var investēt.

Tas nozīmē arī daudz ciešāku sadarbību tādos jautājumos, kas skar korupcijas apkarošanu - teiksim, sadarbības līmenis ar šādām valstīm arī tiesībaizsardzības līmenī ir citādāks, daudz ciešāks. Un arī mūsu biznesmeņiem būs jāpadomā, kā viņi uzvedas ārpus valsts. Vēl ļoti būtisks aspekts ir sadarbība izglītībā, tieši augstākajā izglītībā,” norāda Edgars Rinkēvičs.

Latvijas Radio uzrunātie ekonomisti norāda, ka aicinājums sākt sarunas par Latvijas uzņemšanu ietekmīgajā organizācijā ir laba ziņa. Iekļaušanās šajā organizācijā dotu papildu drošību investoriem, biznesa videi un detalizētus statistikas datus, ko dažādos griezumos vāc par katru organizācijas dalībvalsti, uzskata ekonomists Ojārs Kehris: „Nāk, protams, klāt arī atbildība, jo OECD valstīm ir atbildība palīdzēt citām valstīm. Ja tev ir pieeja vairāk informācijai, tev arī jādod par sevi vairāk informācijas. Ja tu esi bagāto pasaules valstu klubā, tad bagātajam pasaules klubam ir jārūpējas arī par pārējo pasauli. Līdz ar to tev naudā, pakalpojumos vai citādi jāpalīdz.”

Kehris gan atzīmēja, ka pasaulē OECD valstu tautsaimniecības relatīvi samazinās un vairāk šobrīd attīstās tās valstis, kas ir ārpus šo „bagāto valstu” klubam. Tāpēc, pēc Kehra sacītā, ir būtiski spēt sastrādāties un atrast kopīgu valodu arī ar attīstības valstīm.

„Tā ir pilnvērtīgas valsts atzīšana un tas ir pietiekoši pagodinoši,” sacīja ekonomiste Raita Karnīte. Viņa atzīst, ka mazai valstij bez dalības starptautiskās organizācijās ir grūti pastāvēt. Iekļaušanās OECD nozīmētu to, ka Latvija tāpat kā citas organizācijas dalībvalstis būtu zem lupas - to attīstību skrupulozi vērtēs un salīdzinās. „Tas ir labi tādā nozīmē, ka ir kur tiekties, lai sasniegtu, lai atrastos kādā labākā vietā, nevis tikai pašās beigās. Tā kā tā ir stipru valstu savienība, tad atliek vien cerēt, ka arī Latvija kļūs stiprāka,” skaidroja Karnīte.

Latvija OECD varētu pievienoties ne ātrāk kā 2015.gadā. Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā jau ir Igaunija. Nākamajā paplašināšanās kārtā tai plāno pievienoties arī Lietuva.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti