Panorāma

Latvijā transplantē arī acs radzeni

Panorāma

Reida laikā aizmūk, bet sods būs

Cik Latvijai izmaksātu Astravjecas AES boikots?

Ekonomikas ministrs: Nepērkot elektrību no trešajām valstīm, elektrības cena pieaugtu par 15%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ja Latvija neņemtu elektrību no trešajām valstīm, elektrības cena varētu pieaugt par 15%, Latvijas Televīzijai pastāstīja ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs ("KPV LV").

Baltijas valstis arvien vēl nespēj vienoties attieksmē pret Baltkrievijā uzcelto Astravjecas atomelektrostaciju. Tā atrodas tikai ap 50 kilometrus no Lietuvas galvaspilsētas Viļņas. Lietuva to uzskata par bīstamu, aicina to boikotēt un nepirkt tur saražoto elektrību. Latvija boikotam nav pievienojusies, jo atzīst, ka tas radītu pārāk lielus zaudējumus mūsu ekonomikai.

"Ja mēs šobrīd tā ātri un kā ar nazi nogrieztu tirdzniecību ar elektrību ar trešajām pasaules valstīm... Pēc mūsu aplēsēm, tas varētu sadārdzināt elektrības cenas šeit pat uz vietas Latvijā līdz pat 15%.

 Un tas būtu papildu slogs. Jo elektrības cenas ir viena no lielākajām un svarīgākajām  izmaksām, kas ir mūsu ražotājiem, un tas ir tas, ko mēs noteikti negribam viņiem uzkraut," sacīja ministrs.

"Es teiktu, ka tā ir ekvilibristika..." Tā to raksturo eksperts Reinis Āboltiņš. Viņa uzskata, ka elektrības apjoms, ko Latvijai nāktos piepirkt klāt, ir pārāk mazs un Baltkrievijas cena par to arī nebūs zema. 

"Atomenerģija no jauna uzbūvētā atomelektrostacijā nevar maksāt lēti. Tā tas vienkārši nenotiek. Baltkrievijas atomelektrostacijā ir 10 miljardi eiro investīciju. Es tiešām neredzu, kā viņi bez kaut kāda īpaša atbalsta varētu nodrošināt lielos apjomos elektroenerģiju zem tās cenas, kas šobrīd ir "Nord Pool" tirgū labākā cena, jeb ko spēj nodrošināt vairumpiegādēs ražotāji tieši patērētājiem," stāstīja eksperts.

Cita lieta – kādas sekas varētu izraisīt baltkrievu atbildes reakcija, ja Latvija pievienotos Lietuvas boikotam. Baltkrievija pārtrauktu, piemēram, tranzītu caur mūsu ostām.

Ekonomikas ministrs gan atzīst, ka aprēķinu par zaudējumu prognozēm ministrijai nemaz nav, bet jāizšķiras būs.  

Ekonomikas ministrijas pārstāvis, kurš piedalās sarunās par vienotu baltiešu pozīciju, cer, ka tāda tomēr tiks panākta.  

"Sarunās iesaistās Eiropas Komisija, kas mēģina atrast visām pusēm pieņemamus kompromisus. Līdz šim sarunas notiek, un mēs esam noskaņoti ar Baltijas kolēģiem atrast vienoto risinājumu - kompromisa redakciju, kas der visām kompromisā iesaistītajām pusēm, visām trīs iesaistītājām pusēm," norādīja Ekonomikas ministrijas departamenta direktors Edijs Šaicāns.

Baltkrievijā tikmēr turpinās pēdējie priekšdarbi, lai Astravjecas atomstacija sāktu darbu, iespējams, jau šīs vasaras beigās.

KONTEKSTS:

Plaši kritizēto Astravjecas atomelektrostaciju Baltkrievijā netālu no Lietuvas būvē Krievijas korporācijas “Rosatom” meitasuzņēmums pēc sava projekta.

Astravjecas atomelektrostacija varētu tikt palaista jau šovasar. Tā nesen paziņoja Baltkrievijas amatpersonas. Līdz ar to ir paredzēts, ka šīs atomstacijas pirmais energobloks varētu sākt ražot elektrību jau septembrī.

Lietuvas amatpersonas vairākkārt ir asi kritizējušas šo projektu, apgalvojot, ka tas apdraud valsts galvaspilsētas Viļņas iedzīvotājus. Arī Daugavpils atrodas nepilnu 200 kilometru attālumā no Astravjecas. Latvija neseko Lietuvas boikotam pret Astravjecas AES. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti