Tieša runa

"Tieša runa" Ko darīt, lai algas palielinātos ātrāk?

Tieša runa

"Tieša runa" Vai sākusies veselības reforma?

Tieša runa. Ko darīt, lai algas palielinātos ātrāk?

Ekonomikas ministrija vērtē iespēju diferencēt minimālās algas apmēru pa nozarēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Ekonomikas ministrija (EM) strādās pie priekšlikuma, kas paredz diferencēt minimālās algas apmēru pa nozarēm, to Latvijas Televīzijas raidījumā "Tieša runa" atklāja ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens ("Vienotība").

Runājot par mazo algu problemātiku Latvijā, "DNB bankas" ekonomists Pēteris Strautiņš raidījumā rosināja noteikt atšķirīgus minimālās algas apmērus reģionu griezumā. Attīstītajos reģionos minimālās algas apmērs būtu lielāks, bet mazāk attīstītajos, piemēram, Latgalē, – mazāks.

Ekonomikas ministrs atzina, ka Latvijā diezgan straujiem soļiem būtu jāvirzās uz minimālās algas celšanu, jo tas ir viens no instrumentiem, kas var palīdzēt cīnīties ar ēnu ekonomiku. Piemēram, Igaunijā nākamgad minimālā alga būs 470 eiro, kamēr Latvijā tā nākamgad tiks palielināta par 10 eiro – līdz 380 eiro mēnesī.

"Tas nozīmēs [darbaspēka] migrāciju ne tik daudz uz Īriju, bet arī uz Igauniju," piebilda ekonomikas ministrs.

Vaicāts par "DNB bankas" ekonomista priekšlikumu reģionos noteikt atšķirīgus minimālās algas apmērus, ekonomikas ministrs atzina, ka EM pašlaik strādā pie līdzīga priekšlikuma – noteikt atšķirīgus minimālās darba samaksas apmērus nozaru griezumā. Vispirms plānots sākt ar būvniecību.

"Būvniecībā būs jāsaved kārtībā solidārās atbildības mehānisms. Un solidārās atbildības mehānisms paredz noteikt nozarē strādājošo minimālo samaksu pa segmentiem. Redzēsim, tas būs pirmais lielais eksperiments, un mēs mēģināsim pirmajā pusgadā to dabūt gatavu."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti