Ekonomikas ministrija piedāvā noteikt «zaļās enerģijas» ražotāju iekšējās peļņas normu 9% apmērā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Ekonomikas ministrija piedāvā komersantiem, kas ražo elektroenerģiju no atjaunojamiem energoresursiem vai augstas efektivitātes koģenerācijā, noteikt iekšējās peļņas normu (IRR) 9% apmērā. Ja peļņa pārsniegtu šo rādītāju, ministrijai būtu tiesības pārskatīt valsts sniegto atbalstu “zaļās enerģijas” ražotājiem, informēja ministrija. 

“Lai mēs beidzot varētu sākt sniegt atbalstu energointensīviem rūpniecības uzņēmumiem, Latvijai pēc iespējas ātrāk ir jāpieņem lēmums par izmaiņām esošajos atbalsta nosacījumos komersantiem, kas ražo elektroenerģiju no atjaunojamiem energoresursiem un augstas efektivitātes koģenerācijā,” uzsvēra Ministru prezidenta biedrs, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens ('Vienotība") .

“Esošajā atbalsta sistēmai ir jāatrod līdzsvars starp sabiedrības, tautsaimniecības un nozares interesēm. Tajā pašā laikā jāsekmē ilgtspējīga atjaunojamo energoresursu attīstība Latvijā. Ekonomikas ministrija ir izstrādājusi piedāvājumu izmaiņām atbalsta sistēmā, kas ierobežos dāsno atbalstu vienas nozares uzņēmējiem un ļaus izpildīt valsts, tai skaitā Māra Kučinska valdības, apņemšanos nepalielināt obligātā iepirkuma komponentes negatīvo ietekmi uz ekonomiku, t.sk. uz elektroenerģijas cenu mājsaimniecībām,”  norādīja Ašeradens.

Lai novērstu līdz šim nesamērīgi lielu atbalstu, uz ko iepriekš norādījusi arī Eiropas Komisija, Ekonomikas ministrija piedāvā komersantiem, kas ražo elektroenerģiju no atjaunojamiem energoresursiem vai augstas efektivitātes koģenerācijā, noteikt iekšējās peļņas normu (IRR - Internal Rate of Return, angl.) 9% apmērā.

Ja konkrētās elektrostacijas IRR būs virs 9 %, tad ministrija, izmantojot korekcijas koeficientu, samazinās attiecīgajai elektrostacijai izmaksājamo obligātā iepirkuma summu.

Priekšlikumus ministrija ir iestrādājusi grozījumos noteikumos “Par elektroenerģijas ražošanu un cenu noteikšanu, ražojot elektroenerģiju koģenerācijā” un  noteikumos “Par elektroenerģijas ražošanu, izmantojot atjaunojamos energoresursus, un cenu noteikšanas kārtību”, kas nosūtīti saskaņošanai dažādām nozaru organizācijām.

Priekšlikumus par pārmērīgā atbalsta novēršanai gaida arī Eiropas Komisija, lai pieņemtu lēmumu par Latvijas iesniegtā atbalsta mehānisma “Atbalsts elektroenerģijas ražotājiem” atbilstību Eiropas Savienības (ES) iekšējā tirgus prasībām, norāda ministrija.

Eiropas Komisija iepriekš norādījusi, ka Latvija, sniedzot atbalstu komersantiem, kas ražo elektroenerģiju no atjaunojamiem energoresursiem vai augstas efektivitātes koģenerācijā, nevar izmaksāt lielāku atbalstu, kā to pieļauj valsts atbalsta regulējums ES. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti