Eiropas Komisija atbalsta Latvijas lēmumu ieguldīt «airBaltic» līdz 250 miljoniem eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Eiropas Komisija (EK) piektdienas vakarā atbalstījusi Latvijas valdības lēmumu nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" pamatkapitālā ieguldīt līdz 250 miljoniem eiro, lai sniegtu atbalstu Covid-19 krīzes pārvarēšanai, aģentūru LETA informēja EK.

Kā aģentūru LETA informēja Satiksmes ministrijā, valsts atbalsts palīdzēs sekmīgāk pārvarēt Covid-19 izraisīto negatīvo ietekmi uz aviokompāniju un stabilizēt nacionālo aviācijas nozari.

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) uzsver, ka ir gandarīts par EK ieņemto lēmumu. ""airBaltic" ir un būs Baltijas aviācijas nozares stūrakmens.

"Lēmums apliecina, ka Latvijas valdība ir izvēlējusies savlaicīgu un atbilstošu instrumentāriju uzņēmuma atbalstam, " norāda ministrs.

Linkaits arī piebilst, ka svarīga ir arī uzņēmuma netiešā ietekme tautsaimniecībā. Viņš uzsver, ka "airBaltic" darbs ir tieši un netieši saistīts ar aptuveni 30 000 darbavietu Latvijā.

Pēc ministrijas paustā, EK uzskata, ka "airBaltic" pamatkapitāla palielināšana par summu līdz 250 miljoniem eiro ir nepieciešams, atbilstošs un samērīgs pasākums. Tas palīdzēs sekmīgāk pārvarēt Covid-19 izraisīto negatīvo ietekmi uz Latvijas ekonomiku un stimulēs valsts ekonomisko atveseļošanos.

EK priekšsēdētājas izpildvietniece Margrēte Vestagere, kuras pārziņā ir konkurences politika, norāda, ka "airBaltic" rekapitalizācija palīdzēs uzņēmumam pārvarēt Covid-19 izraisīto krīzi, kas ir īpaši smagi skārusi aviācijas sektoru. ""airBaltic" ieguldījums Latvijas iekšzemes un starptautiskās savienojamības nodrošināšanā ir ļoti būtisks. Ņemot vērā valsts ģeogrāfisko atrašanās vietu, no šiem pakalpojumiem ir atkarīga tautsaimniecība, daudzas darba vietas un ārējās tirdzniecības attīstība," uzsver Vestagere.

EK secinājusi, ka "airBaltic" pamatkapitāla palielināšana palīdzēs pārvarēt Covid-19 pandēmijas izraisītās ekonomiskās sekas Latvijas tautsaimniecībā, piebilst "airBaltic" izpilddirektors Martins Gauss.

"Šobrīd mēs jau esam uz atlabšanas ceļa, un mēs ļoti augstu novērtējam Latvijas sabiedrības un valdības pārliecību par lidsabiedrības nākotni. "airBaltic" vadība un darbinieki demonstrējuši savu uzticību uzņēmumam un Baltijai, vadot lidsabiedrību cauri šai krīzei," par Gausa viedokli aģentūru LETA informēja uzņēmuma Korporatīvās komunikācijas vadītāja Alise Briede.

Kā vēstīts, valdība par minēto vienojās 7. maijā. Ar šo lēmumu valsts līdzdalība uzņēmumā palielināsies līdz 91%. Valdības lēmuma pamatā bija "airBaltic" izstrādātais jaunais biznesa plāns, kas paredz veikt ievērojamus pasākumus izmaksu samazināšanai, gan flotes samazināšanai, gan darbinieku skaita samazināšanai.

Valsts līdzekļus līdz 250 miljoniem eiro uzņēmumā plānots ieguldīt trīs etapos, vērtējot situāciju nozarē. Tāpat valdība iepriekš nolēma valsts aizdevumu 36 miljonu eiro apmērā konvertēt par pamatkapitālu. "Tātad kopējā potenciālā palielinājuma summa var būt 250 plus 36 miljoni eiro," iepriekš skaidroja satiksmes ministrs Linkaits.

Lidsabiedrības mazākuma akcionārs Dānijas uzņēmējam Larsam Tūsenam piederošais uzņēmums "Aircraft Leasing 1" pamatkapitāls palielināšanas pirmajā posmā nolēmis nepiedalīties.

"airBaltic" iepriekš uzsvēra, ka katra ieguldījumu daļa tiks nodrošināta atbilstoši tirgus noteikumiem, nepārsniedzot zaudējumu apjomu, kurus izraisījusi Covid-19 pandēmijas izraisītā krīze.

"airBaltic" biznesa plāns "Destination 2025 clean" nākamajos gados paredz 50 "Airbus A220-300" lidmašīnu floti, kas nozīmē, ka darbinieku skaits pārsniegs 2000. Jaunais plāns paredz samazināt lidmašīnu floti nākamajiem gadiem, sākotnēji atsākot lidojumus ar 22 "Airbus A220-300" lidmašīnām. Jaunajā plānā ir ņemta vērā samazinātā sēdvietu kapacitāte 2020. un 2021. gadam, vienlaikus paredzot atgriešanos pie izaugsmes ar 50 "Airbus A220-300" lidmašīnām līdz 2023. gada beigām. Papildu 30 "Airbus A220-300" lidmašīnu pasūtīšanas iespēja paliek nākotnes izaugsmei.

Latvijas valstij patlaban pieder 80,05% "airBaltic" akciju, bet finanšu investoram, Dānijas uzņēmējam Larsam Tūsenam piederošajam "Aircraft Leasing 1" - gandrīz 20% akciju.

"airBaltic" pamatkapitāls ir 256 472 824 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti