Eiroparlaments dod zaļo gaismu vienotajai banku uzraudzībai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Eiropas Parlamenta deputāti ceturtdien deva zaļo gaismu Eiropas Savienības (ES) banku uzraudzības sistēmai, un līdz ar to no 2014.gada septembra 150 ES lielākās bankas tieši uzraudzīs Eiropas Centrālā banka, informēja Eiroparlamenta preses dienestā.

Deputāti panāca lielāku sistēmas pārredzamību un demokrātisko kontroli, kā arī uzdeva Eiropas Banku iestādei izstrādāt vadlīnijas dalībvalstu banku uzraudzītājiem, informēja preses dienests.

Eiro zonas valstīm dalība sistēmā būs obligāta, pārējās ES valstis tai varēs pievienoties brīvprātīgi. Vienlaikus Eiroparlamenta deputāti strikti pieprasa tādu lēmumu pieņemšanas modeli, kas ļauj valstīm, kuras nav eiro zonā, iesaistīties kā līdzvērtīgiem partneriem.

Kaut gan dalībvalstis jauno sistēmu principiāli atbalstīja jau aprīlī, Eiroparlamentam un ECB bija jāvienojas par ECB kā vienotā uzrauga darbības pārredzamību un kontroles iespējām. Jaunā sistēma ievērojamu daļu uzraudzības pilnvaru no dalībvalstīm nodod ES līmenī. Tāpēc Eiroparlaments un dalībvalstu parlamenti pieprasīja nodrošināt atbilstošu jaunā uzrauga demokrātisko kontroli.

Saskaņā ar pieņemto un jaunajiem tiesību aktiem pievienoto Eiroparlamenta un ECB vienošanos Eiroparlamentam būs pieeja nepieciešamajai informācijai, tai skaitā - "visaptveroši un skaidri [Uzraudzības padomes sanāksmju] ieraksti, ļaujot iedziļināties diskusijās, kā arī izskaidrots lēmumu saraksts". Savukārt Uzraudzības padomes vadītājam būs regulāri jāatskaitās Eiropas Parlamentam, vēstīja Eiroparlamenta preses dienests.

Eiropas Parlamentam kopīgi ar ES Padomi būs tiesības lemt par Uzraudzības padomes vadītāja un tā vietnieka iecelšanu un atbrīvošanu no amata. Tāpat Eiroparlaments varēs iniciēt pārbaudes par iespējamajam problēmām uzrauga darbā. Uz Eiroparlamenta deputātu rakstiskajiem jautājumiem uzraugam būs jāatbild nekavējoties.

Jaunā tā dēvētā banku savienība balstīsies uz četriem pamatprincipiem: vienādas prasības visām ES bankām, vienota banku uzraudzība, vienoti noteikumi par banku glābšanu un bankrotu, kā arī uzlabota noguldījumu garantiju sistēma.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti