Eiroparlaments apšauba EK aplēses par daudzgadu budžetu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Trešdien, 30.maijā, Eiropas Parlamentā (EP) pieņemta rezolūcija, kurā vērtēti Eiropas Komisijas (EK) 2.maija priekšlikumi daudzgadu budžeta izdevumiem un ieņēmumu reformai. EK aprēķinos neesot pilnā mēra atspoguļots finansējuma samazinājums reģionu attīstībai un lauksaimniekiem, informēja EP preses sekretāre Latvijā.

Īsumā:

  • EP deputāti apšauba Eiropas Komisijas aprēķinus par līdzekļu samazinājumu nākamajā ES daudzgadu budžetā.
  • EP aprēķini liecina, ka lauksaimniecības finansējums saruktu par 15%, bet reģionālās attīstības - par 10%.
  • EP deputāti uzskata, ka ES būtu jāpalielina atbalsts pētniecībai, jauniešiem un mazajiem uzņēmumiem.

Rezolūcija EP pieņemta ar 409 balsīm, pret bija 213 deputāti un 61 balsojumā atturējās.

Saskaņā ar EP aprēķiniem

reģionu attīstība un lauksaimniecības nozare zaudētu attiecīgi 10% un 15%, nevis “aptuveni 5%”, kā aplēsusi EK.

Deputāti atkārtoti norāda, ka finansējums lauksaimniecībai un kohēzijas politikai būtu saglabājams vismaz pašreizēja līmenī.

Līdzīgi arī EK pieteiktais finansējuma palielinājums pētniecībai vai izglītības programmai “Erasmus+” ir mazāks, nekā sākotnēji izziņots.

EP aicina trīskāršot “Erasmus+” finansējumu, dubultot mazajiem un vidējiem uzņēmumiem un jauniešu bezdarba mazināšanai atvēlētos līdzekļus, kā arī par vismaz 50% palielināt pētniecībai paredzēto finansējumu. Papildu līdzekļi nepieciešami arī drošības un migrācijas jautājumu risināšanai, kā arī ārējām attiecībām.

Vienlaikus Eiroparlamenta deputāti atbalsta EK piedāvājumu noteikt jaunus Eiropas Savienības (ES) budžeta ieņēmumu avotus jeb “pašu resursus”,

papildinot budžetu ar uzņēmumu ienākuma nodokļa ieņēmumiem, plastmasas nodokli un ES emisijas kvotu tirdzniecības sistēmas nestajiem ienākumiem un samazinot valstu veiktos maksājumus.

Eiropas Parlaments arī atkārtoti norādījis, ka budžeta ieņēmumu un izdevumu daļas apspriežamas vienotā paketē, un “vienošanās par daudzgadu budžetu nebūs iespējama, nepanākot progresu sarunās par pašu resursiem”.

KONTEKSTS:

Maija sākumā Eiropas Komisijas piedāvājumā par ES daudzgadu budžetu pēc 2020.gada iecerēts finansējumu kohēzijai un kopējai lauksaimniecības politikai samazināt par aptuveni 5%. Vienlaikus piedāvātas lielākas iemaksas un jauni ienākumu avoti. Tikmēr Latvija neatbalsta ES budžeta samazināšanu.

Savukārt maija beigās Eiropas Komisija publicējusi piedāvājumu par aptuveni ceturto daļu samazināt kohēzijas finansējumu Baltijas valstīm. Latvijai gan kohēzijas naudas samazinājums varētu būt mazāks - par 13% mazāk salīdzinājumā ar pašreizējo finansējumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti