Eiropā ciešāk ķeras klāt cigarešu kontrabandas apkarošanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Eiropas Komisija izstrādājusi visaptverošu stratēģiju cīņai ar nelikumīgu cigarešu tirdzniecību un kontrabandu. Latvijas muita cer, ka stratēģijas pasākumu plānu īstenošana ļaus daudz efektīgāk cīnīties ar kontrabandistiem, kā arī paredzēs papildu finansējumu un citus resursus no Eiropas Savienības. Tikmēr cigarešu ražotāji šaubās, vai kontrabandas apkarošanas plāns īsti darbosies, ja vienlaikus plānots aizliegt virkni pieprasītu un populāru cigarešu.

Cigarešu kontrabanda ik gadu Eiropas valstu nodokļu maciņiem nodara desmit miljonu lielu skādi. Tā aprēķinājusi Eiropas Komisija, kura nākusi klajā ar jaunu stratēģiju cīņai ar nelegālo cigarešu tirgotājiem.

Eiropas krāpšanas apkarošanas biroja OLAF pārstāvis Franks Mihliks uzsver, ka plānošanas dokuments paredz plašu pasākumu kompleksu. „Stratēģija, ko mēs šodien piedāvājam, paredz labāk aizsargāt publiskos ieņēmumus, mūsu iedzīvotāju veselību un legālo biznesu. Stratēģija paredz konkrētu rīcību gan Eiropas Savienības, gan arī katras dalībvalsts līmenī. Manuprāt, tas ir ļoti efektīgi, ka stratēģija paredz abus līmeņus cīņai ar cigarešu kontrabandu,” pārliecināts Mihliks.

Stratēģija paredz pasākumu virkni, kas mazinātu stimulus nodarboties ar kontrabandu un uzlabotu drošību legālajā piegādes ķēdē, stiprināt muitas, robežsardzes un policijas kapacitāti, kā arī smagākas sankcijas par cigarešu kontrabandu.

Latvijas Muitas pārvaldes pārstāvis Genadijs Maškovs pozitīvi vērtē Eiropas soli, norādot, ka Latvija no tā būs ieguvēja. Papildu finansējums ļautu iegādāties jaudīgu rentgena aparātu darbībai uz Austrumu robežas. Lielas cerības muita liek arī uz koordinētu sadarbību un pieredzes apmaiņu ar citām Eiropas Savienības valstīm.

Cigarešu tirgotāji apsveic Eiropas Komisijas iniciatīvu, jo zaudējumi cigarešu kontrabandas dēļ likuši gan slēgt rūpnīcas, gan arī domāt par aiziešanu no Latvijas tirgus. Tomēr „Philip Morris Latvia” pārstāvis Juris Stinka nav pārliecināts, ka šī stratēģija darbosies, jo vienlaikus tiek virzīti arī legālo cigarešu tirdzniecību ierobežojoši priekšlikumi.

Latvijas Muitas dienests pērn aizturējis vairāk nekā 90 miljonus cigarešu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti