ECB: Eirozonas ekonomika prasa papildu stimulus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Eiropas Centrālās bankas (ECB) prezidents Mario Dragi atzinis, ka eirozonas tuvākā termiņa perspektīvās iezīmējas lejupslīde un nepieņemami augsta bezdarba riski. Eiropas Centrālā banka ir gatava īstenot papildu veicināšanas pasākumus, taču tie būs neefektīvi, ja netiks realizētas arī plašas reformas. Šie paziņojumi izskanēja, Eiropas Centrālās bankas vadītājam tiekoties ar Eiropas Parlamenta Ekonomikas un monetāro jautājumu komiteju.

Patērētāju pārliecība septembrī nokritusies līdz pēdējo septiņu mēnešu zemākajam līmenim. Bet gada inflācijas rādītāji augustā sasniedza vien 0,4% prognozēto divu procentu vietā. Tas ir nepietiekami stabilai ekonomikas izaugsmei. Kūtrāka par cerēto izrādījās arī komercbanku vēlme aizņemties lētos kredītresursus Eiropas Centrālajā bankā, lai palielinātu kreditēšanas apjomus nacionālajās ekonomikās.

Sarunās ar eiroparlamentāriešiem Mario Dragi apliecināja, ka Eiropas Centrālā banka varētu sākt nacionālo valstu parādzīmju uzpirkšanu.

Šo ekonomikas stimulēšanas instrumentu ar labiem panākumiem izmantojušas Japānas, Lielbritānijas un ASV centrālās bankas, taču Eiropas Centrālā banka iepriekš no tā izvairījās. 

Vienlaikus Dragi uzsvēra, ka arī valdību parādu refinansēšana būs nesekmīga, ja tā nenotiks reizē ar tālejošiem reformu pasākumiem. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti