Rīta intervija

ASV vēstniece Nensija Petita par NATO, Krieviju un ASV prezidenta vēlēšanām

Rīta intervija

Vents Armands Krauklis par uzņēmējdarbības attīstību reģionu centros

Dombrovskis: lai uzlabotu Eiropas fondu apguvi, nepieciešams sagatavot normatīvo bāzi

Dombrovskis: ES fondi nedrīkst aizstāt nacionālās investīcijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Latvijā nereti izskan, ka dažas nozares ir pārāk atkarīgas no Eiropas Savienības (ES) struktūrfondiem, bet struktūrfondi paredzēti kā papildu finansējums, nevis nacionālo investīciju aizstājējs, intervijā Latvijas Radio sacīja Eiropas Komisijas viceprezidents Valdis Dombrovskis (“Vienotība”). 

Viņš norādīja, ka tas ir budžeta plānošanas jautājums, jo ES fondu atbalsts nenozīmē, ka jāsamazina valsts investīciju apjoms.

Dombrovska ieskatā 2007. – 2013.gada plānošanas periodā ES fondu iespējas Latvijā lielā mērā ir izmantotas. Arī pašreizējā fondu apgūšanas periodā jau uzsākti projekti, bet valdībai būtu jāpaātrina darbs, jāpieņem nepieciešamie lēmumi, lai straujāk apgūtu fondus.

Viņš arī sacīja, ka Latvijai ir būtiski nodrošināt straujāku ekonomikas izaugsmi, lai sasniegtu vidējo ES labklājības līmeni, un tāpat ir jāmazina sociālā nevienlīdzība gan ar nodokļu politiku, gan sniedzot sociālo atbalstu, jo tas arī ir ekonomisks jautājums - veidojot spēcīgu vidusšķiru, tiek likts pamats iekšzemes patēriņam, kas ir viens no ekonomikas dzinējspēkiem.

Jau ziņots, ka ekonomikas padomniece Eiropas Komisijas pārstāvniecībā Latvijā Agnese Dagile iepriekš atzina, ka atsevišķas nozares Latvijā uzskata ES fondu līdzekļus par “mūžīgo piešprici” savu politiku realizēšanā.

Šobrīd no Latvijai atvēlētajiem vairāk nekā četriem miljardiem eiro ES fondu līdzekļu projekti apstiprināti vairāk nekā 800 miljonu  eiro vērtībā, bet nauda tautsaimniecībā ienākusi tikai 170 miljonu eiro apmērā.

Lai gan ES fondu apgūšanai ir aizkavējusies, visus pieejamo naudu Latvijai ir izredzes apgūt. Tajā pašā laikā pastāv bažas, ka atsevišķās nozarēs līdzekļi var ieplūst pārāk strauji.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti