Pusdiena

Pusdiena 25.10.2018

Pusdiena

Daugavpilī top viens no lielākajiem graudu pirmapstrādes kompleksiem

Dividenžu piemērošana valsts uzņēmumiem mainīsies gausi

Dividenžu piemērošana valsts uzņēmumiem mainīsies gausi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Visai bieži ar valdības svētību valstij piederošās kapitālsabiedrības tiek pie iespējas maksāt mazākas dividendes, nekā tām būtu jāmaksā saskaņā ar likumu. No vienas puses, tādējādi šo valsts uzņēmumu rīcībā paliek lielāki līdzekļi attīstībai, taču, no otras puses, – valsts budžetam ik gadu iet secen miljoni. Amatpersonas atzīst – līdzekļi attīstībai ir nepieciešami arī valsts uzņēmumiem, taču to maksātās dividendes nodrošina visai prāvus ieņēmumus valsts budžetā, tādēļ strauji mainīt šo situāciju neesot iespējams.  

ĪSUMĀ:

  • Kučinskis atzīst: Budžeta veidošanas laikā Finanšu ministrija meklē naudu visur.
  • Šobrīd apstiprinātā stratēģijas svarīga, lai kapitālsabiedrība varētu atstāt dividendes attīstībai.
  • Pašlaik kapitālsabiedrības dividendēs iemaksā budžetā 160 miljonus eiro gadā.
  • Pārresoru koordinācijas centrs: Kad stratēģijas būs visiem, plānot ieņēmumus no dividendēm nebūs viegli.
     

„Kad ir budžeta veidošanas process, tad Finanšu ministrija meklē naudu pilnīgi visur un kā vien varētu vajadzības apmierināt. Tad, protams, arī kapitālsabiedrības kā naudas avots tiek ierakstītas. Es atzīstu, ka tas nav gluži pareizi, bet tā notiek,” atzīst aizejošās valdības vadītājs Māris Kučinskis (Zaļo un Zemnieku savienība).

Jautājums par valsts budžetā maksājamo dividenžu apmēra samazināšanu konkrētām kapitālsabiedrībām viņa vadītās valdības darba kārtībā nonācis ne reizi vien. Pēdējā no tām bija šonedēļ, kad valdības komitejā tika nolemts, ka par aizvadīto gadu starptautiskā lidosta „Rīga” valsts budžetā varēs maksāt 23% no pērn nopelnītā, bet turpmākos trīs gadus tās maksāto dividenžu apjoms būs samazināts līdz 20%.

Tas tādēļ, ka, atbilstoši lidostas attīstības stratēģijai, tā turpmākajos gados īstenos vērienīgus investīciju projektus.

Šobrīd tieši apstiprinātas stratēģijas esamība vai neesamība spēlē būtisku lomu tajā, vai kapitālsabiedrībai izdosies pierādīt, ka nopelnītā nauda tai nepieciešama pašai.

Par valsts kapitālsabiedrību pārvaldības jautājumiem atbildīgā Pārresoru koordinācijas centra vadītājs Pēteris Vilks skaidroja, ka „šī ir dividenžu politika uz noteiktu periodu, pasakot, ka noteiktu laiku, kas ir paredzēts stratēģijā, šīs kapitālsabiedrības nemaksās dividendes budžetā vai maksās atšķirīgu dividenžu apmēru, nekā paredzēts vispārējā budžeta likumā”.

“Kapitālsabiedrības, kas izstrādā stratēģijas un kam šajās stratēģijās ir paredzēts atšķirīgs dividenžu apmērs, reizi šīs stratēģijas darbības laikā, kas ir no trim līdz septiņiem gadiem, atnāk uz Ministru kabinetu, un viņām šāda atļauja tiek dota,” stāstīja Vilks.

Apstiprinātas stratēģijas ir sešām Kultūras ministrijas paspārnē esošām kapitālsabiedrībām, tajā skaitā Latvijas Nacionālajai operai un baletam, arī jau pieminētajai starptautiskajai lidostai „Rīga”. Šopavasar valdība nolēma no dividendēm atbrīvot arī „Latvijas dzelzceļu”.

 Vilks norādīja, ka pēc tam, kad savas stratēģijas būs visām valsts kapitālsabiedrībām, ieņēmumi no to maksātajām dividendēm valsts budžetā būtu jāplāno, vadoties no šīm stratēģijām. Tas nebūs vienkāršs uzdevums.

„Tā politika mainās, tā mainās pakāpeniski. Kopējais dividenžu apmērs, ko valsts kapitālsabiedrības iemaksā budžetā, ir 160 miljoni eiro gadā. Tas ir pietiekami liels resurss, kuru tā ātri izraut ārā no budžeta arī nebūtu iespējams,” atzina Vilks.

Vērts atzīmēt, ka ekonomiskās krīzes laikā valsts kapitālsabiedrībām noteikto dividenžu apmērs tika ievērojami palielināts. Trim kapitālsabiedrībām, proti, „Latvijas Valsts mežiem”, „Latvenergo” un „Latvijas Loto” tas gan netiek noteikts procentos no peļņas – tām budžetā jāiemaksā konkrēta summa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti