Desmit gados divkāršojies Krievijas investoru skaits Latvijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Krievijas investoru skaits Latvijas uzņēmumos pēdējos desmit gados pieaudzis vairāk nekā divas reizes, liecina uzņēmuma "Lursoft" apkopotā informācija.

Pēc "Lursoft" informācijas, 2003.gadā Latvijas uzņēmumos bija ieguldījuši 2075 investori no Krievijas, bet šogad 20.jūnijā to skaits sasniedzis 4704. Līdzekļus Krievijas investori ieguldījuši kopumā 4324 Latvijas uzņēmumos.

Apkopotie dati arī liecina, ka kopš 1991.gada Latvijas uzņēmumu pamatkapitālos kopumā ieguldītas ārvalstu tiešās investīcijas vairāk nekā 4,69 miljardu latu apmērā, tostarp 240,695 miljonus latu ieguldījuši Krievijas pārstāvji, ierindojot Krieviju piektajā vietā starp lielākajiem ārvalstu investoriem Latvijā pēc investīciju apmēra un pirmajā vietā pēc investoru skaita.

No Krievijas investori ieguldītajiem 240,695 miljoniem latu lielākā daļa jeb 141,972 miljoni latu investēti Rīgā reģistrētajos uzņēmumos. Kopumā līdzekļus Rīgas uzņēmumu pamatkapitālos investējuši 3911 investori no Krievijas.

Pēc "Lursoft" datiem, Krievijas uzņēmums, kas Latvijā ieguldījis vislielākās investīcijas, ir kompānija "Transņefterprodukt", kas investējusi 36,55 miljonus latu "LatRosTrans" kapitālā. Otrs lielākais Krievijas investors pēc investīciju apmēra ir Maskavas pilsētas īpašuma departaments, kas ieguldījis 20,09 miljonus latu kompānijā "Amo Plant", bet trešajā vietā ierindojas šahta "Zarečnaja", kas investējusi 14,119 miljonus latu kompānijā "Indtec Baltic Coal".

Pēc investīciju apmēra visvairāk līdzekļu Krievijas investori ieguldījuši Latvijas uzņēmumos, kas nodarbojas ar citu monetāro starpniecību - kopš 1991.gada uzņēmumos, kas nodarbojas ar citu monetāro starpniecību, kopumā ieguldīti 37,495 miljoni latu. Nedaudz atpaliek cauruļvadu transporta joma, kurā Krievijas pārstāvji ieguldījuši 36,55 miljonus latu, bet trešajā vietā ar 21,05 miljoniem latu ierindojusies automobiļu ražošana.

"Šajās nozarēs visbiežāk Krievijas investoru skaits ir neliels, taču to ieguldījums mērāms vairākos miljonos latu," atzīmeja "Lursoft" pārstāvji, piebilstot, ka pavisam citāds nozaru sadalījums paveras, aplūkojot Krievijas investīciju ieguldījuma jomas pēc investoru skaita.

Pēc Krievijas investoru skaita, pirmajā vietā ar 128 investoriem ierindojas sava vai nomāta nekustamā īpašuma izīrēšana un pārvaldīšana. Par trim investoriem mazāk piesaistīti Latvijas uzņēmumiem, kuru pamatdarbība saistīta ar kravu pārvadājumiem pa autoceļiem, bet trešajā vietā ar 98 investoriem ierindojusies dzīvojamo un nedzīvojamo ēku būvniecības joma.

"Lursoft" ir Latvijas informācijas tehnoloģiju (IT) uzņēmums, kas darbojas IT jomā kopš 1992.gada. Kompānija ir Uzņēmumu reģistra (UR) sistēmas uzturētāja un tā ir noslēgusi līgumu par UR informācijas atkalizmantošanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti