Deputāti vēl neatsakās no mikrouzņēmuma nodokļa diferencēšanas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Lai gan Saeimas budžeta komisijas deputāti ceturtdien apsvēruši iespēju atteikties no mikrouzņēmuma nodokļa diferencēšanas, pagaidām vienojušies turpināt darbu pie nepieciešamajiem grozījumiem.

Saeimas budžeta komisija ceturtdien turpina diskusijas par grozījumiem mikrouzņēmuma nodokļa likumā, kuri paredz 9% likmes atjaunošanu mikrouzņēmumiem to darbības pirmajos gados. Visai spraigajās diskusijās, ņemot vērā Latvijas Darba devēju konfederācijas ierosinājumu, tika apsvērta iespēja pat vispār atteikties no grozījumiem, un deputātu vidū joprojām arī nav vienprātības par uzņēmumu loku, uz kuru nodokļu likmei bija jāattiecas.

Darba devēju konfederācijā uzsver, ka izstrādātie grozījumi sarežģītu mikrouzņēmuma nodokļa regulējumu. Tam piekrīt arī Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera, kura gan aizvien vēlas zemāku šī nodokļa likmi. Taču, ja ir pārlieku daudz ierobežojumu un nosacījumu, tad tas laupa daļu no priekšrocībām, ko varētu sniegt zemāka nodokļa likme, un rada neprognozējamību.

Saeimas komisija tomēr nolēma, ka darbs tiek turpināts un diskusijas aizvien notiek. Taču arī šī vienošanās nav nākusi raiti, jo Saeimas komisija apsprieda likuma uzdevuma un mērķu formulēšanu. Jautājumā par to, kāda biznesa interesēm vajadzētu kalpot šim likumam, norādīts, ka tiem vajadzētu būt uzņēmumiem, kas sāk savu darbību vai strādā nozarēs ar zemu izaugsmes potenciālu.

Vienlaikus gan tiek pievērsta uzmanība tam, ka šo pazemināto nodokļa likmi izmanto uzņēmumi, kuri nekādā veidā neatbilst šiem kritērijiem. „Ir „Baltic Taxi” – tiek izmantots zīmols, infrastruktūra, lai to sazvanītu. Bet uz taksometra durvīm rakstīts „board 261”, „board 262”. Pēc būtības šis ir viens liels uzņēmums, kur atsevišķi taksometru vadītāji ir pakalpojumu sniedzēji. Šeit tiek veikli izmantota leģitīma iespēja, bet šie visi ir mikrouzņēmumu darbinieki,” sacīja Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Arvils Ašeradens ("Vienotība").

Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Arvils Ašeradens
00:00 / 00:49
Lejuplādēt

Par Mikrouzņēmumu nodokļa likuma grozījumu pieņemšanu galīgajā lasījumā Saeima plāno lemt 16. aprīlī. Grozījumi paredz, ka pirmos trīs gadus mikrouzņēmumi varēs maksāt nodokli 9% apmērā no apgrozījuma, bet pēc tam nodokļa likme pieaugs līdz 12% no apgrozījuma. Patlaban spēkā esošais likums paredz nodokļa likmes pakāpenisku paaugstināšanu līdz 15%.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti