Daugavpils novads prasa valsts aizdevumu saimnieciski nozīmīgam ceļu remontam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Lai arī līdzfinansējums pašvaldībām ceļu atjaunošanai nav mazs un jāprasa Valsts kases aizdevums, tomēr lauku pašvaldības izmanto šo iespēju. Tā tieši trešdien Finanšu ministrijā galvojumu šādam pasākumam pusmiljona latu apmērā lūdz atbalstīt Latgalē lielāko ceļu tīklu pašvaldība - Daugavpils novads. Līdzekļi paredzēti kā līdzfinansējums deviņu ceļu un ielu remontiem, kas atrodas tiešā lauku uzņēmēju darbības teritorijā.

Daugavpils novada domes komunālās saimniecības transporta tīklu inženierei Anitai Pabērzai kabineta skapī glabājas 14 jauni, tikko izstrādāti ceļu projekti, kas gaida finansējumu. „Mums katrā pagastā ir sagatavots tehniskais projekts uz grants ceļiem. Mums bieži gadās tā, ka jauna programma ir jāievieš un uzreiz vajadzīgi šie tehniskie projekti, tāpēc šobrīd mēs esam gatavi paņemt jebkuru naudu, kas domāta ceļiem. Uz saviem, pašvaldības līdzekļiem īpaši neceram, bet varbūt kādas Eiropas programmas atveras... Mums daudz līdzekļu aiziet ceļu uzturēšanai, jo šiem grants ceļiem, kas no lietošanas ir pilnīgi izdiluši, nepieciešams vienkārši uzbērt granti un tad braucot ar greideri, šos ceļus apkopt jau ir vienkāršāk,” skaidro Pabērza.

Lai savestu kārtībā arī asfalta ceļus, lauku pašvaldībām nav tik lielas finansiālas rocības, tomēr pie katras iespējas tas tiekot darīts. Šobrīd novadā ieplānota un jau sākta deviņu ceļu rekonstrukcija.

Tas ir veids, kā atbalstīt laukos saimniecisko dzīvi. „Novada dome ir uzsākusi realizēt ļoti vērienīgu ES projektu, kura mērķis ir sakārtot pašvaldības ceļu un ielu infrastruktūru saimnieciskās darbības attīstībai. Protams, tie ir ceļi, kurus visintensīvāk izmanto mūsu uzņēmēji, zemnieki, - nav noslēpums, ka sakārtoti ceļi ir viens no priekšnoteikumiem saimnieciskās darbības nodrošināšanai,” saka novada attīstības nodaļas vadītāja Vita Rūtiņa.

Lauku uzņēmējiem, kam ikdienā jāved sava prece - piens, dārzeņi vai kokmateriāli - klientiem, tieši ceļš ir sava veida dzīvības stīga, stāsta paši zemnieki, sūdzoties par esošo situāciju.

Šis ceļu remonta projekts pēc savas būtības arī ir vairāk balstīts tieši uz lauku uzņēmēju pieejamību, norāda Anita Pabērza. „Diemžēl, varbūt ir nedaudz žēl, ka šie ceļi vairāk iet pie uzņēmējiem, nevis pie vienkāršā iedzīvotāja. Bet, ja parastajam iedzīvotajam tas ceļš ies garām, tas jau arī būs labi.”

Viens no ceļiem, kur jau šobrīd sākti remonti, ir Višķu pagastā. Te tiek ņemta nost vecā asfalta kārta un gatavots viss, lai klātu jaunu asfalta segumu, stāsta būvnieki.

Tas būs viens no tiem veiksmīgajiem posmiem, kas ne tikai nepieciešams lauku uzņēmējiem, bet arī daudziem citiem pagasta iedzīvotajiem vai iebraucējiem. „Tur ir lielas siltumnīcas, arī viens uzņēmējs, kurš nodarbojas ar kokapstrādi. Šim ceļam ir liela nozīme, jo tas iet arī uz mūsu pašvaldības darbnīcām un garāžām. Turklāt, te arī izvietojies Višķu pansionāts, tāpēc šis ceļš Višķiem ir ļoti svarīgs. Asfalts ir laba lieta, nav putekļu un laikam jau mums būtu kā Eiropā vairāk jāpiedomā, kā pāriet arī laukos uz šādiem ceļiem, taču ne vienmēr pietiek līdzfinansējuma,” saka Anita Pabērza.

Šis projekts nav lēts un pašvaldības tajā iegulda arī savu daļa. „Viens miljons 920 tūkstoši ir kopējās šīs projekta izmaksas, 3% no summas sedz valsts, 66,33% ir ERAF atbalsts. Arī pašvaldībai liela līdzdalība un kopsummā tie ir 588 tūkstoši latu,” saka Vita Rūtiņa.

Tieši uz šo summu - vairāk nekā pusmiljonu latu - kā savu līdzdalību ceļu attīstības projektā, trešdien Finanšu ministrijā aizdevumu Valsts kasē lūdz ņemt Daugavpils novada dome. Ja atbalsts būs, deviņi lauku ceļi, kas vērsti tieši lauku saimnieciskās dzīves uzturēšanai un attīstībai, ar jaunu asfaltu tiks noklāti līdz nākamā gada novembrim, bet daži ceļi arī šī gada laikā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti