Darba devēji un darbinieki priecājas, ka vēl šogad varēs izmantot īpašo autoratlīdzību nodokļu režīmu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Gan darba devēji, gan darbinieki priecājas, ka autoratlīdzību saņēmēji var nebūt reģistrēti kā saimnieciskās darbības veicēji arī šajā gadā, pauda  Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) mazās uzņēmējdarbības nodokļu darba grupas pārstāve Linda Miezīte. Pārejas periods, kad šo prasību nenosaka par obligātu, ir pagarināts līdz 2023. gadam.

Darba devēji un darbinieki priecājas, ka vēl šogad varēs izmantot īpašo autoratlīdzību nodokļu režīmu
00:00 / 02:53
Lejuplādēt

Arī visu 2022. gadu autoratlīdzību saņēmēji var turpināt izmantot īpašo autoratlīdzību nodokļu režīmu. Tas mainīsies nākamgad, kad autoratlīdzību saņēmēji būs spiesti reģistrēties kā saimnieciskās darbības veicēji. Šobrīd rit pagarinātais pārejas periods, kad tas vēl nav obligāti, taču to jau var darīt.

Kopumā autoratlīdzības Latvijā saņem aptuveni 40 000 cilvēku.

Tie, kuri saimniecisko darbību jau reģistrējuši, iemaksas pensiju apdrošināšanai varēs veikt reizi gadā, nevis kā līdz šim – reizi ceturksnī, skaidroja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu pārvaldes inspektore Sandra Podniece.

“Par veicamajām minimālajām obligātajām iemaksām, ko likumdevējs noteicis kā obligātu maksājumu no šī gada 1. jūlija – arī nākamajā gadā pastāv iespēja šīs iemaksas neveikt. Proti, tas būs iespējams, ja autors papildus nav darba ņēmējs un iesniegs apliecinājumu par nākamā ceturkšņa plānotajiem ieņēmumiem Valsts ieņēmumu dienestam par to, ka viņa ienākumi nesasniegs 1500 eiro ceturksnī,” skaidroja Podniece.

Sākotnēji bija plānots, ka saimnieciskā darbība būs jāreģistrē jau šogad. Pretējā gadījumā no autora ienākumiem iekasētu tādus pašus nodokļus, kā strādājot ar uzņēmuma līgumu. Pārejas periodu pagarināja, lai dotu autoriem laiku izprast nodokļu izmaiņas un pielāgoties situācijai.

Autoratlīdzību saņēmēju viedokļi par gaidāmajām pārmaiņām dalās – liela daļa ar tām nav apmierināti.

Pārejas perioda pagarinājums iepriecina arī darba devējus, pauda LDDK mazās uzņēmējdarbības nodokļu darba grupas pārstāve Linda Miezīte.

“Pēc būtības darba devējiem tas maina, jo nav jādomā, vai cilvēks ir reģistrējies kā saimnieciskās darbības veicējs vai nav. Un nav piespiedu mehānisma, ka viņam ir jāreģistrējas. Tur ir ļoti nesaprotama tā situācija, un cilvēki bieži nesaprot, kā to izdarīt. Tāpēc ir ļoti labi, ka mēs varam noslēgt līgumu par autoratlīdzību un izmaksāt šo autoratlīdzību, ieturot nodokli. Uzskatu, ka tā varētu palikt,” pauda LDDK pārstāve.

Miezīte uzskata, ka šādi no autoriem tiek iekasēts pietiekams daudzums sociālo iemaksu. Turklāt autoriem šāds režīms palīdzētu uzturēt radošumu un ļaus vairāk uzmanības pievērst tiešajiem darba pienākumiem. Pārejas periods noslēgsies 2022. gada beigās, un tad visiem autoriem būs jābūt saimnieciskās darbības veicējiem.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti