Daļa SPRK padomes locekļu atkārtoti kandidēs uz amatiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Daļa pašreizējo Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padomes locekļu atkārtoti kandidēs uz amatiem, bet daļa vēl nav pieņēmusi lēmumu.

SPRK padomes priekšsēdētājs Valdis Lokenbahs stāstīja, ka viņš tikai šonedēļ iepazinies ar Ekonomikas ministrijas izplatīto paziņojumu par SPRK padomes locekļu amatu konkursu un vēl nav pieņēmis lēmumu, vai atkārtoti kandidēs uz SPRK vadītāja amatu.

Arī SPRK padomes locekle Inese Ikstena vēl nav izlēmusi. "Patlaban vēl nevaru atbildēt, vai atkārtoti pieteikšu savu kandidatūru izsludinātajam padomes locekļa amatam," atzina Ikstena.

Savukārt gatavību atkārtoti pretendēt uz SPRK padomes locekļa amatu izteikuši Andris Eniņš un Rolands Irklis, bet ar piekto SPRK padomes locekli Gintu Zeltiņu neizdevās sazināties.

Irklis apstiprināja, ka, visdrīzāk, pieteiksies konkursā un izvirzīs savu kandidatūru padomes locekļa amatam uz otro termiņu. Viņš arī ieskicēja regulatora vienus no atbildīgākajiem un svarīgākajiem uzdevumiem tuvākajos gados. Lielākoties tie būs saistīti ar iecerēto dabasgāzes tirgus atvēršanu.

"Regulatora pienākums būs uzraudzīt pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora nodalīšanas procesu, vērtēt tā atbilstību likumam un sertificēt jaunizveidoto un nodalīto uzņēmumu atbilstoši Eiropas Savienības prasībām. Vienlaikus SPRK būs gan jāpiedalās ar tirgus darbību saistītu normatīvo aktu izstrādē, gan arī pašam jāsagatavo un jāpieņem vairāki ar dabasgāzes tirgu saistīti normatīvie akti. Ļoti svarīgi būs jau no pirmās atvērta tirgus darbības dienas nodrošināt vienlīdzīgu attieksmi pret visiem tirgus dalībniekiem, sekmēt konkurenci un patērētāju tiesības izvēlēties sev atbilstošākos tirgus piedāvājumus," informēja Irklis.

Tirgus uzraudzība tiks turpināta arī elektroenerģijas nozarē, kur arvien lielāku nozīmi un ietekmi uz cenām ieņem pārrobežu elektroenerģijas plūsmas, tādēļ, pēc Irkļa domām, jāstiprina sadarbība un vienoti uzraudzības mehānismi ar Baltijas un Skandināvijas valstu regulatoriem un Eiropas regulatoru sadarbības aģentūru.

"Jāīsteno līdz šim sekmīgais darbs elektronisko sakaru nozarē, kur līdzšinējie regulatora lēmumi, kas saistīti ar starpoperatoru tarifiem, īpašām saistībām dominējošiem tirgus dalībniekiem un kvalitātes uzraudzību, ir sekmējuši augstu konkurences līmeni, augstu pakalpojumu kvalitāti un vienlaikus vienas no zemākajām sakaru pakalpojumu cenām Eiropā," stāstīja Irklis.

Pēc SPRK padomes locekļa domām, arī jāturpina darbs pie tarifu metodiku pilnveidošanas, ieviešot metodes, kas ļauj precīzāk novērtēt neefektīvu komersantu darbību un konstatēt nepamatotas izmaksas. Vienlaikus jārada motivējošs regulējums, kas radītu stimulus komersantiem pilnveidot darbību, uzlabojot efektivitāti, pakalpojumu kvalitāti un vienlaikus samazinot izmaksas vai ierobežojot to pieaugumu.

"Lai arī komunikācija ar sabiedrību un pakalpojumu sniedzējiem pēdējos gados ir ievērojami uzlabojusies, regulatora darbību ir iespējams padarīt vēl atklātāku, pēc iespējas nodrošinot brīvi pieejamu un publisku informāciju ikvienam interesentam ērtā un pārskatāmā veidā. Šāda informācija noteikti būtu papildināma ar analītiskiem vērtējumiem par norisēm tirgos un monopoluzņēmumu darbības rādītājiem," uzskata Irklis.

Jau ziņots, ka Ekonomikas ministrija šonedēļ izsludināja konkursu uz SPRK priekšsēdētāja un četriem padomes locekļu amatiem, liecina informācija "Latvijas Vēstnesī".

Kopš 2011.gada februāra SPRK padomes priekšsēdētājs ir Lokenbahs. Padomes locekļi ir Aniņš, Ikstena, Irklis un Zeltiņš, liecina informācija SPRK mājaslapā.

Saeima pēc Ministru kabineta priekšlikuma uz pieciem gadiem ieceļ amatā Regulatora padomes priekšsēdētāju un četrus padomes locekļus. Atkārtoti padomes locekli iecelt amatā var ne vairāk kā vienu reizi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti