Daļā bāru un naktsklubu nepietiek klientu; nozare aicina sabiedrību vakcinēties pret Covid-19

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Bāros un naktsklubos nepietiek klientu, tāpēc nozare aicina sabiedrību vakcinēties pret Covid-19, informēja Latvijas Bāru asociācijā. Šobrīd naktslokāliem nākas sadalīt samērā nelielu klientu skaitu. Līdz ar to ir uzņēmumi, kuri pašlaik nopelnīt nespēj. Tāpat nozarē ir akūts darbinieku trūkums, tāpēc bāru īpašnieki uz nākotni skatās bažīgi.

Daļa bāru neturpina darbu

Bāros un naktsklubos nepietiek klientu; nozare aicina sabiedrību vakcinēties pret Covid-19
00:00 / 05:08
Lejuplādēt

Kopš maija sākuma nedaudz atkopties sāk Latvijas bāri un naktsklubi. Sākotnēji atvērtas varēja būt tikai āra terases ar laika ierobežojumu, taču kopš jūnija vidus izklaides atļautas arī iekštelpās. Tiesa gan, tikai pret Covid-19 vakcinētiem ļaudīm un ar noteikumu, ka arī visi darbinieki ir potēti un kopš potes ir pagājušas divas nedēļas.

Daļa bāru un klubu šobrīd tā arī strādā. Tajā pašā laikā daļa palikusi vien pie darba terasēs un cer, ka nedēļas nogalē laika ierobežojuma līdz pusnaktij vairs nebūs. Protams, ir liela daļa bāru, kuri pandēmiju nepārvarēja.

“Man liekas, ka slavenākās vietas varētu būt “Omes briljants”, “Vest”, “Autentika”, “Coco Loco”, “HHC”, – tie ir bāri, kuri pandēmijas laiku neizturēja vienu vai citu iemeslu dēļ. Arī tika atteikti dīkstāves vai granta pabalsti, vai ar VID bija kaut kas, varbūt nodokļu parādi. Vai arī vienkārši saprot to, ka neskaidrību dēļ neturēs iedegtu sveci, kamēr neviena nav. Jo tomēr izdevumi ir arī slēgtam bāram, un tās ir pietiekoši lielas summas katru mēnesi,” skaidroja Latvijas Bāru asociācijas valdes loceklis Oskars Ikstens.

Par maz klientu

Neliela daļa naktslokālu pagaidām vēl nogaida. Piemēram, Rīgā atpazīstamais “Coyote Fly”, kas,  ar pašreizējiem ierobežojumiem strādājot, izmaksas nosegt nespēj.

Tiem, kuri šobrīd atvēruši durvis potētajiem, ir savi izaicinājumi – savā starpā jāsadala samērā neliels klientu skaits. Ikstens ir īpašnieks klubam “Pūce” un stāsta, ka pēc pusnakts ballēties var turpināt aptuveni piektdaļa klientu.

Pagājušajā piektdienā durvis apmeklētājiem vēra arī cilvēku iemīļotais folkklubs “Ala”. “Ir ļoti grūti šobrīd spriest, jo tikai piektdien sākām strādāt. Tagad ir četras, piecas dienas tikai nostrādātas. Bet katrā gadījumā pa dienu šobrīd nav ko darīt, nav pusdienotāju. Īpaši Vecrīgā, jo Vecrīga ir diezgan klusa un mierīga. Un kamēr ofisi, valsts iestādes strādā attālināti, tad mums tādu pusdienotāju nav. Bet šobrīd mēs uz vakariem strādājam.

Emocionālās sajūtas ir fantastiskas, bet no biznesa viedokļa grūti spriest. Nav tas apjoms.

Šobrīd no finansiālā viedokļa tas prieks ir par summu, ar kuru varēs nosegt izdevumus,” pastāstīja “Ala” īpašnieks Krišjānis Putniņš.

Arī “Alā” šobrīd atpūsties var gan visi klienti terasē, gan pret Covid-19 potētie iekštelpās. Ar cilvēku plūsmas koordinēšanu un vakcinācijas sertifikātu pārbaudi viss esot kārtībā, pārpratumu neesot. Vienīgās grūtības sagādāja ārzemju klientu sertifikātu pārbaude, jo sākotnēji tie pārbaudē esot uzrādīti kā nederīgi, taču tagad problēma atrisināta.

Trūkst darbinieku

Savukārt Edgars Grišulis saimnieko bāros “Gimlet” un “Zefīrs” – abi šobrīd strādā tikai āra terasēs visiem klientiem. Grišulis pastāstīja, ka apmeklētāju netrūkst.

Vienlaikus viņš zināja teikt, ka nozare saskaras vēl kādu citu problēmu: “Ir akūts darbinieku trūkums industrijā. Ļoti daudzi darbinieki ir pārkvalificējušies vai aizgājuši strādāt kādā citā industrijā vai sfērā. Un tā problēma nav tikai Rīgā, Latvijā. Sazinos arī ar kolēģiem Lielbritānijā un citās Eiropas valstīs, ka tā ir problēma visā Eiropā.”

Trūkstot arī pavāru restorānos, viesmīļu un bārmeņu.

Aicina iedzīvotājus vakcinēties

Kopumā šis ir samērā grūts laiks nozarei – daudziem naktslokāliem ir grūti nopelnīt klientu trūkuma dēļ. Turklāt nav zināms, kas notiks rudenī un ziemā.

Tāpēc Bāru asociācijā ir bažas par to, ka beigt savu darbību nāksies vēl daļai bāru. Asociācija aicina cilvēkus aktīvi vakcinēties pret Covid-19. “Tieši tādēļ asociācija izveidoja video, lai aicinātu cilvēkus, īpaši jauniešus, vakcinēties. Tas ir ļoti svarīgi gan sabiedrības veselībai, gan mūsu nozarei kopumā. Jo vairāk vakcinēsies, jo ātrāk tiks ieviests luksofora princips, ko Veselības ministrija ieviesa. Mēs ļoti ceram, ka aizvien vairāk cilvēku vakcinēsies,” sacīja Ikstens.

Asociācija cenšas uzrunāt ļaudis ar video, kurā bārmeņi, mūziķi un dīdžeji aicina sabiedrību vakcinēties. Pašlaik šo iespēju ir izmantojusi aptuveni trešdaļa sabiedrības, taču, lai atgrieztos tuvāk normālai dzīvei, nepieciešami vismaz 70%.

KONTEKSTS:

Latvijā pieaugot Covid-19 lipīgāka delta varianta izplatībai, valdība atbalstīja obligātu vakcinācijas pret Covid-19 prasību ārstniecības, sociālās aprūpes un izglītības iestādēs no 1.oktobra. Savukārt citās nozarēs, ja darbinieks strādā saskarsmē ar klientiem vai ir nozīmīgs uzņēmuma darbībai, darba devējiem būs tiesības pēc 1.oktobra atlaist nepotētos darbiniekus. Par izmaiņām vēl jālemj Saeimai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti