Cūkgaļas cena Latvijā gada laikā pieaug par 60% un sasniedz rekordlīmeni

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Cūkgaļas cena Latvijā patlaban sasniegusi rekordaugstu slieksni, gada laikā pieaugot par 60%. Tirgus eksperti norāda – lai arī fiksētais cenas kāpums šķiet liels lēciens, tomēr iepriekš cūkgaļas cena ilgstoši bijusi krietni pazemināta. Cūku audzētāji atzinuši, ka varētu apsvērt attīstības iespējas, taču pagaidām ir piesardzīgi, jo arvien atkopjas no Āfrikas cūku mēra tirgus ierobežojumiem. Tikmēr gaļas pārstrādātāji bažījas par cenu kāpumu un iedzīvotāju pirktspēju. 

ĪSUMĀ:

  • Zemkopības ministrijas dati: gada laikā cūkgaļas cena pieaugusi par 61,3%.
  • Cūkgaļas cenas kāpums saistīts ar Āfrikas cūku mēra uzliesmojumu Āzijas valstīs.
  • Mēra dēļ arī Ķīna spiesta izkaut cūku ganāmpulkus; iepērk gaļu arī no Eiropas.
  • Tas veicināja cūkgaļas cenas kāpumu Eiropas tirgū, skaidroja LTVC eksperte.
  • Iepriekšējos trijos gados cena zema; tagad nozare var sākt atkopties, norāda asociācijā.
  • Uzņēmums: patērētāji nav gatavi produkcijas cenas kāpumam; saruks pārstrādes apjoms.

Cūkgaļas cena Latvijā gada laikā pieaug par 60% un sasniedz rekordlīmeni
00:00 / 04:46
Lejuplādēt
Gada laikā cūkgaļas cena pieaugusi par 61,3%, liecina Zemkopības ministrijas (ZM) dati. Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) vadītāja Ingūna Gulbe skaidroja, ka iemesls tādam kāpumam, īpaši sākot ar pagājušā gada februāri, ir Āfrikas cūku mēris, kas skāris ganāmpulkus Āzijas valstīs – Kambodžā, Vjetnamā, kā arī Ķīnā.

 

"Ganāmpulki tur tiek tagad izkauti, bet patērētāji Ķīnā ir pieraduši pie tās produkcijas un viņi tomēr turpina to pieprasīt. Ķīna ļoti daudz gaļas importēja. Tāpat tur tirgu ietekmē arī Amerikas un Ķīnas nestabilās attiecības – brīžiem draudzīgi, brīžiem ne tik. Un tad, kad nav pārāk draudzīgas attiecības, tad Amerika tur mazāk eksportē cūkgaļu (..). Vēl klāt tagad cūku mēris Ķīnā, līdz ar to atbrīvojās vieta viņu tirgū, un īpaši Eiropas valstis sāk vest savu produkciju uz to reģionu.

Žēl, ka mēs nevaram vest un tirgot par tik lielu cenu. Mums [cena] pakāpās tāpēc, ka atbrīvojās vieta Eiropas tirgū.

Mēs paši par vēl izdevīgākiem noteikumiem eksportēt nevaram uz šīm valstīm, jo mums arī ir [Āfrikas] cūku mēris, mēs esam tā  skartā zona. Mēs varam savu produkciju vest tepat apkārt, kur arī ir cūku mēris. Tas ir uz Lietuvu un Igauniju," skaidroja Gulbe.

Tirgus eksperte sacīja, ka audzētāji ar šādu iepirkuma cenu var apsvērt attīstības iespējas. Vienlaikus Gulbe gan piebilda, ka, lai arī fiksētais cenas kāpums šķiet liels lēciens, tomēr cūkgaļas iepirkuma cena ilgstoši bijusi krietni pazemināta. Latvijas Cūku audzētāju asociācijas vadītāja Dzintra Lejniece apstiprināja, ka decembrī cūkgaļas vidējā cena Latvijā bijusi rekordaugsta – ap 210 eiro par 100 kilogramiem.

"Tā lielā cena nav ilgu periodu.

Protams, mēs esam ļoti priecīgi, jo iepriekšējie trīs gadi ir bijuši ar ļoti zemu cenu un tie ir nesuši ļoti lielus mīnusus, un šobrīd cūku audzētāji var sākt atkopties.

Jāsaka godīgi, ka 2019. gada sākums, pagājušā ziema, pagājušais ražas gads bijis ļoti slikts cūku audzētājiem, jo graudu cena bija rekordaugsta. Pašizmaksā lielāko daļu veido barība un, ja graudi ir augstā cenā, tad par kādu lielo peļņu var būt runa?" stāstīja Lejniece.

Paši lauksaimnieki gan ir piesardzīgi par to, cik ilgi šobrīd augstā cūkgaļas cena noturēsies. Turklāt daudziem vēl jāatkopjas no Āfrikas cūku mēra karantīnas zonu ierobežojumiem, atzina zemnieku saimniecības "Rubuļi" saimniece Benita Virta, kuras saimniecība darbojas gan cūkkopības, gan graudkopības jomā.

"(..) Protams, ka tagad ir vieglāk. Pagaidām tās cenas ir augstas uz citu valstu nelaimes – Āfrikas cūku mēra [izplatīšanos]. Ziniet, kamēr Āfrikas cūku mēris man ir tepat aiz žoga, nekādas attīstības nebūs. Kaut gan mēs ļoti ievērojam biodrošības prasības, man no tā ir tomēr bail," sacīja lauksaimniece.

Tikmēr gaļas pārstrādes uzņēmumiem augstāka izejvielas cena nozīmē arī gala produkcijas cenu celšanu.

"Rēzeknes gaļas kombināta" vadītājs Guntis Piteronoks vērtēja, ka patērētāji vietējā tirgū tam nav gatavi un ilgtermiņā tas var nozīmēt arī pārstrādātā apjoma sarukšanu. "Paredzams, ka tomēr iedzīvotāju gaļas patēriņš kilogramos kritīsies."

Gulbe pagaidām neprognozēja, cik ilgi saglabāsies augstās cūkgaļas cenas, pateicoties pieaugošajam pieprasījumam Ķīnā, jo valsts arī pietiekoši ātri atkopjas no cūku mēra, atjaunojot ganāmpulkus lielajās saimniecībās.

Tikmēr Centrālā statistikas pārvalde savukārt publicē izlasi par dažu produktu un pakalpojumu mazumtirdzniecības cenu. Arī mazumtirdzniecībā cūkgaļa ierindojās pirmajā pieciniekā.

Dažu preču un pakalpojumu cenu izmaiņas (2020.janvārī, salīdzinot ar 2019.gada janvārī)

Preces un pakalpojumu, kuru cenas pieauga vai samazinājās visvairāk.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti