Būvniecības kontroles birojs uzraudzīs OIK stacijas un energoefektivitātes jomu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) no nākamā gada uzraudzīs arī enerģētikas politiku, kontrolēs valsts atbalstu saņemošas elektrostacijas un energoefektivitātes prasību izpildi, paredz otrdien, 1.oktobrī, valdībā atbalstītie Ekonomikas ministrijas priekšlikumi.  

Enerģētikas politikas administrēšanas funkcijai 2020. gadā birojam paredzēti 1,27 miljoni eiro, savukārt 2021. gadam un turpmākajos gados – 1,13 miljoni eiro ik gadu.  Jauno funkciju īstenošanai birojā paredzēts izveidot 30 amata vietas, “kas tiks nodrošinātas Ekonomikas ministrijas resora ietvaros”.

Jauno funkciju nodrošināšanu birojam segs OIK staciju administrēšanas nodeva, kuru aprēķinās, ņemot vērā stacijas uzstādītās jaudas un iekasējot 0,4 eiro par kilovatu uzstādītās jaudas. 

No nākamā gada birojs uzraudzīs valsts atbalstu saņemošos elektroenerģijas ražotājus, vērtēs elektrostaciju gada pārskatus par saražoto enerģiju, pārbaudīs nodokļu un nodevu nomaksu, kā arī pārbaudīs stacijas uz vietas.

Birojs arī administrēts valsts atbalstu energoietilpīgiem apstrādes rūpniecības uzņēmumiem, un arī elektrības tirdzniecību aizsargātiem lietotājiem – maznodrošinātiem, daudzbērnu ģimenēm vai ģimenēm, kuru aprūpē ir bērns ar invaliditāti, vai persona ar I invaliditātes grupu.

Birojs arī administrēs energoefektivitātes jautājumus, kontrolēs, kā lielie uzņēmumi ievēro energoefektivitātes pienākumus. Vienlaikus birojs no 2020. gada uzraudzīs energopārvaldības ieviešanu valsts iestādēs un pašvaldībās, t.s. brīvprātīgo vienošanos par enerģijas ietaupījumiem,  un administrēs energoefektivitātes nodevu, uzturēs energoefektivitātes pakalpojumu sniedzēju reģistru, administrēs energoauditoru iesniegtos pārskatus.

Birojs arī uzraudzīs degvielas tirgu, nodrošinās degvielas kvalitātes monitoringu, ievāks un testēs degvielas paraugus (līdz 300 paraugiem gadā), un sagatavos un iesniegs Eiropas Komisijā degvielas kvalitātes ziņojumu.  

Birojs administrēs valsts naftas produktu drošības rezervju nodevu, ogļūdeņražu meklēšanas, ogļūdeņražu izpētes un ieguves licences un noteiks licences laukumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti