Eiro fokusā

Latvijas tēlu ārvalstīs turpmāk veidos LIAA

Eiro fokusā

Aktīvi norit filmu uzņemšana. Vasarā Rīgā filmēs 10 ārvalstu filmas

Aug izmaksas būvmateriāliem un būvdarbiem

Būvniecībā izejmateriāli dārgāki, piegādes termiņi – garāki

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Izmaksu pieaugumu būvniecībā ietekmējis cenu kāpums izejmateriāliem, degvielai un arī darbarīkiem. Nereti sadārdzinājums ir par trešdaļu vai pat uz pusi. Sadārdzinājums vairāk skāris metālapstrādes un kokapstrādes preces, taču cenas kāpušas arī citai produkcijai, stāstīja būvnieki un veikalu vadītāji Latgalē. Turklāt tiem jau kopš gada sākuma nākas rēķināties arī ar preču piegādes ilgākiem termiņiem.

Pie būvmateriālu veikaliem Daugavpilī ik dienu ir liela rosība, pircēji stāv rindās pie veikalu durvīm. Bet noliktavās iekrāvēji bez apstājas šaudās starp preču rindām. Ne tikai paši veikalu darbinieki pamanījuši, ka cenas pie preču zīmēm ir mainījušās. To vistiešāk izjūt pircēji.

"'Jā, cenas ir augušas, es teiktu par procentiem 10–15. Cenas visvairāk pieauga kokam un koka izstrādājumiem, OSB plāksnēm, pieaugums ir par 20%," atzina uzrunātie pircēji.

Uzņēmuma "Dzelme D" Daugavpils veikalā "Krustceļš", kas ir salīdzinoši neliela saimniecības un celtniecības preču tirdzniecības vieta, sadārdzinājuma iemeslu saista ar Ķīnu.

"Pieauga konteineru izmaksas, pat vairākas reizes palielinājās piegādes cena, attiecīgi viss, kas nāk no Ķīnas, automātiski kļuva dārgāks," atzina uzņēmuma komercdirektore Alīna Romanovska. 

 "Kaut ko tādu mēs ļoti reti piedzīvojam, šad tad gadās. Ir jau pieredzēts. Par 30% mums [cena] ļoti daudz kam pieaug. Ja uz sīklietām varbūt to tik ļoti nejūt, bet, ja lielāku preci cilvēks grib iegādāties, tad tas ir ļoti manāmi.

Uzņēmums "Dzelme D" ne tikai tirgo, bet piedalās iepirkumu konkursos, un, kā stāstīja Romanovska, tendences uz vairāku preču grupu cenu kāpumu parādījās šā gada sākumā.

"Mūs brīdina arī piegādātāji un brīdina jau kopš februāra beigām. Tas ir saistīts ar ļoti daudz ko – gan ar saslimstībām  noliktavās, piegāžu pārtraukumiem, arī pandēmijas dēļ, negadījumu Suecas kanālā, kā dēļ iestrēga daudz kravas uz visu Eiropu. Lai cik tas šķistu pārsteidzoši, mēs kā mazs veikaliņš to izjutām uz savas ādas. Tad, kad gaidījām preci un solījām pircējam, ka tūlīt būs, tā nebija un arī nevarējām neko apsolīt tālāk," stāstīja uzņēmuma komercdirektore.

Šī sarežģītā un neskaidrā situācija un arī preču deficīts būvniecības tirgū veicina cenu kāpumu.

Būvnieki šajā situācijā arī spiesti paaugstināt savas cenas, citas izejas neesot. Pagaidām gan piesardzīgi, apliecināja ceļu būves uzņēmuma "Meliors Krauja" vadītājs Antons Soms.

"Cenas celtos straujāk, bet gribas konkursā uzvarēt un bieži ejam uz dempinga cenām, diemžēl," teica Soms. "Piemēram, mums paziņoja, ka polietilēna caurulēm, ko liek zem ceļiem jeb tā sauktās caurtekas, cenas no rūpnīcas tiks celtas par 30%–50%. (..) Nu ko man atliek darīt? (..) Tas ir viens no  celtniecības materiāliem. Tagad strauji kāpj degvielas cena, pagājušajā gadā visu laiku bija zem eiro par litru, tagad – 1,3 eiro par litru. Bez degvielas nu nekādi (..)."

Lielākie būvdarbu pasūtītāji ir pašvaldības. Pagaidām esošajos projektos būvnieki nav lūguši pārvērtēt tāmes vai ziņojusi par nespēju paveikt savus darbus, sacīja Daugavpils novada domes Komunālās saimniecības nodaļas vadītājas Olga Sokolovska.

"Mums vēl nav bijuši tādi iepirkumi, nevaru pateikt.

Tikai varu pateikt, ka projektēšanas pakalpojumiem pieaug cena, bet būvniecībai... Tikai, kad runājām ar būvniekiem, viņi teica, ka būvmateriālu cena pieaug – metālu, iekšdarbu materiālu, piemēram, reģipša. Tās cenas aug.

Tagad mēs plānojam jaunus projektus un tur redzēsim," teica Sokolovska.

Attiecīgi, cik ļoti izejmateriālu cenu kāpums ietekmēs tāmes jaunajos projektos, būs redzams pēc konkursiem. Daugavpils novadā tādi pirmie būs par grupu dzīvokļu izveidi Nīcgalē un remontu profesionālās skolas ēkā Višķos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti