Eiro fokusā

Klupšanas akmeņi granta saņemšanai remigrantiem

Eiro fokusā

Vietējo dārzeņu tirgū pietiks. Sausums vairāk ietekmējis audzētājus Kurzemē

Ceturto gadu turpinās projekts "Atbalsts bezdarbnieku izglītībai"

Bezdarbnieku apmācība pie darba devēja ar katru gadu kļūst populārāka

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijā ceturto gadu turpinās Eiropas Sociālā fonda (ESF) projekts "Atbalsts bezdarbnieku izglītībai". Tā ietvaros tiek īstenoti divi pasākumi. Apmācības pēc darba devēja pieprasījuma, kad bezdarbnieks profesiju apgūst darba devēja izvēlētā izglītības iestādē. Otrs ir apmācības pie darba devēja – tā ir iespēja strādāt un vienlaikus mācīties darba vietā, un šis pasākums ar katru gadu kļūst populārāks.

Darba devēju interese mainīga

Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) pasākuma "Bezdarbnieku apmācība pēc darba devēju pieprasījuma" vecākais eksperts Jurijs Adejevs stāsta, ka četru gadu laikā pasākumā iesaistījušies 43 darba devēji. Pēc viņu pieprasījuma izglītības iestādēs profesiju apguvuši 159 bezdarbnieki. Darba devēju interese pa gadiem mainījusies, 2016. gadā iesaistījās pat 79 darba devēji, šogad – astoņi, un pēc viņu pieprasījuma apmācīti 103 bezdarbnieki.

Šogad populārākās specialitātes ir autovadītājs, apsargs, traktortehnikas vadītājs, viesnīcas administrators un SPA speciālists.

"Darba devējs piedalās bezdarbnieku atlasē, viņš izvēlas no vairākiem kandidātiem sev piemērotākus. Darba devējs arī izvēlas izglītības iestādi, kurā bezdarbniekus apmāca. (..) Autotransporta vadīšanai var apmācīt ne mazāk kā trīs cilvēku grupu, bet grupa jau parasti savācas," norāda Adejevs

Jautāts par mācību ilgumu, NVA pārstāvis sacīja, ka tālākizglītībā mācības ilgst no trim līdz sešiem mēnešiem, bet pilna laika klātienes mācības ilgst no divām nedēļām, līdz mēnesim, diviem mēnešiem.

"NVA organizē un finansē šo pasākumu, un darba devējs saņem jau gatavu speciālistu. Darba devējam nekādi līdzekļi no savas puses nav jāiegulda, izņemot tikai to, ka pēc apmācībām jāpieņem darbā un sešus mēnešus jānodrošina, lai bezdarbnieks saņems vismaz minimālo mēnešalgu. Šajā gadījumā darba devējs nesaņem dotāciju, visi līdzekļi tiek novirzīti bezdarbnieku apmācībai.

Bezdarbniekam tiek maksāta stipendija piecu eiro dienā, sedzam arī ceļu līdz mācību iestādei," saka NVA pārstāvis.

Uzņēmējs pozitīvi vērtē mācības

Antons Soms ir uzņēmuma "Meliors Krauja" valdes priekšsēdētājs. Uzņēmums nodarbojas ar meža un ceļu būvi, kā arī iegūst kūdru. Darbinieki uzņēmumā strādā ilgus gadus. NVA mācībās 20 gadus vecs puisis ieguvis C kategorijas autovadītāja tiesības.

"Nodarbinātības programma apmaksāja viņam mācības, bet mēs devām garantiju, ka pēc apmācību kursa beigšanas mēs viņam dodam darbu. Mācības vērtēju ļoti pozitīvi, jo viņš ieguva ne tikai ar C kategorijas tiesības, var braukt arī ar ekskavatoru un veltni.

Cilvēki turas pie darba, aldziņas un labklājība nedaudz aug," saka Soms un atzīmē – ja cilvēks grib strādāt, darbu atradīs.

Darba devēji paši apmāca

Darba devēji var arī bezdarbniekus apmācīt darba vietā. Šis pasākums ar katru gadu kļūst populārāks. NVA projekta "Atbalsts bezdarbnieku izglītībai" vecākā eksperte Karina Opaļeva stāsta – ja 2015. gadā ar NVA sadarbojās 80 darba devēji, kas apmācīja 121 bezdarbnieku, tad šogad darba devēju skaits sasniedzis 180, un tiks iesaistīti jau 428 bezdarbnieki.

Populārākās profesijas ir pavārs, šuvējs un šūšanas iekārtu operators, gaļas produktu izgatavotājs, mazumtirdzniecības veikala pārdevējs, noliktavas darbinieks kokzāģētavas operators un klientu apkalpošanas speciālists.

"Salīdzinoši ar pirmajiem gadiem palielināts dotāciju apmērs, kas padarīja pasākumu pievilcīgāku darba devējiem," spriež NVA pārstāve.

Apmācība pie darba devēja ilgst sešus mēnešus, un šajā laika periodā darba devējs sagatavo sev nepieciešamo speciālistu. Darba devējs saņem dotāciju bezdarbnieka darba algai. Pirmos trīs mēnešus dotācija ir 200 eiro, nākamos trīs mēnešus – 150 eiro. 

"Daļu no algas bezdarbniekam tātad maksā valsts, otru daļu darba devējs. Sešu mēnešu periodā bezdarbniekam darba specifiku palīdz apgūt darba vadītājs, kuram paredzēti 50% no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas," teica NVA pārstāve.

Pēc tam seko pēcapmācību periods – iepriekš tas bija seši mēneši, bet tagad – trīs mēneši, kad bezdarbniekam pēc praktiskās apmācības pabeigšanas obligāti jānostrādā pie tā paša darba devēja.

Darba devēji var pieteikt darbiniekus apmācībai pie darba devēja NVA filiālēs visā Latvijā līdz 9. septembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti