Dienas ziņas

Jelgavas un Tērvetes novadi apspriež sadarbību

Dienas ziņas

2020. gadā 3+ karte katram ģimenes loceklim

Kā "Brexit" ietekmēs mēbeļu ražotājus

Beverīnas mēbeļu ražotājs «Brexit» dēļ plāno iekarot citas ES valstis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Lielbritānijas lēmums par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) sagādā bažas vairākiem uzņēmējiem Latvijā, kuru galvenais noieta tirgus ir Apvienotā Karaliste. Mēbeļu ražotāji Beverīnas novadā savu produkciju pamatā realizē Anglijā, bet līdz ar “Brexit” uzņēmums trešdaļu tirgus iecerējis pārorientēt uz citām Eiropas valstīm.

Šobrīd lielāko daļu - aptuveni 61% no - Latvijas eksporta uz Lielbritāniju veido tieši koksnes izstrādājumi.

Uzņēmums “Cosybed” Beverīnas novadā ražo koka mēbeles - galvenokārt gultas, kas pārsvarā nonāk Anglijas mājās un viesnīcās. Ik mēnesi uz šo valsti, kurā atrodas arī uzņēmuma galvenā noliktava, tiek eksportētas 3500 gultas, un pavisam nelielu daļu produkcijas uzņēmums realizē arī Latvijā.

Šobrīd uzņēmumam ir iecere paplašināties pašmāju tirgū, izveidojot interneta veikalu. Līdz ar Apvienotās Karalistes iespējamo izstāšanos no Eiropas Savienības jaunus noieta tirgus uzņēmums meklē arī citviet Eiropā. Par to, vai un kā “Brexit” ietekmēs uzņēmējdarbību, vēl esot grūti spriest - tas atkarīgs no vairākiem faktoriem.

“Ja mēbelēm nebūs kaut kādas atsevišķas ievedmuitas, domāju, tas mūs šausmīgi neietekmēs. Svarīgi, kā viņi skatīsies uz mēbelēm no citām valstīm, kas ir, piemēram, lielie spēlētāji kā Ķīna, Brazīlija, Malaizija - vai viņiem būs ievedmuita, viņiem jau ir, bet, vai viņiem nesamazinās, nenoņems nost, vai mūsu produkcijai neuzliks,” sacīja  SIA “Cosybed” valdes loceklis Raitis Kalniņš.   

Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors Kristaps Klauss savukārt norādīja, ka šobrīd “svarīgākās ir divas tēmas - viena, ka atjaunojas robeža, otra, ka mainīsies mārciņas vērtība.  Visticamāk, mārciņa zaudēs vērtību. Ja tev ir slēgti līgumi britu mārciņās, tad realitātē tajā brīdī tu zaudē naudu.”

“Es ticu, ka briti nekaitēs savai tautsaimniecībai un brīdī, kad būs izstājušies, viņi kādu pārejas periodu vienkārši laidīs iekšā preci kā līdz šim,” pauda Klauss.

Tā kā “Brexit” nosacījumi joprojām nav precīzi zināmi, uzņēmumā “Cosybed” uzsver - ir jābūt gataviem jebkuram scenārijam.

Tāpēc jau šobrīd uzņēmums sadarbojas ar Dāniju un Franciju un domā par produktu klāsta pilnveidošanu. Angļi ir salīdzinoši konservatīvi un dod priekšroku izdevīgai cenai, bet eiropiešiem vairāk interesē tieši kvalitāte, tāpēc uzņēmums domā pievērsties arī sarežģītāku un augstvērtīgāku mēbeļu ražošanai.

“Tā ir Anglijas tirgus dīvainība, viņi skatās, cik viņi iztērēs par produktu naudu. Kādēļ viņi ir ar mieru pirkt sliktāku produktu, man nav īsti skaidrs, jo esam mēģinājuši piedāvāt dažādas gultas, kas ir labākas kvalitātes, izturīgākas. Latvijā ir tā, ka cilvēki nopērk gultu, tur prasti kaut kādas trīs paaudzes mēģina nogulēt, bet angļiem tā nav - līdz 18 gadiem cilvēkam nomainās 10 gultas,” stāstīja Raitis Kalniņš. 

Nozares pārstāvji pauž, ka “Brexit” bez vienošanās visnegatīvāk varētu ietekmēt tieši mazos un vidējos kokapstrādes uzņēmumus. Tikmēr mēbeļu ražotājs Beverīnas novadā uzskata, ka Lielbritānijas iespējamā izstāšanās no Eiropas Savienības liek saskatīt un izmantot jaunas attīstības iespējas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti