Bažas par Covid-19 delta paveida izplatību izraisa akciju kursa lejupslīdi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Covid-19 vīrusa delta paveida izplatība pastiprina bažas par ilgāku ekonomikas atkopšanos no krīzes, tādēļ ASV un Eiropas biržās kritušās akciju cenas. Akciju tirgū sevišķi kritās ar ceļojumiem saistīto uzņēmumu akciju cenas.

Delta paveida izplatība dara bažīgus veselības amatpersonas, kas raizējas par to, ka vakcinēto cilvēku skaits ir pārāk neliels, lai izvairītos no nopietna uzliesmojuma.

Kritušās lidsabiedrību akciju cenas 

Bažas par Covid-19 delta paveida izplatību izraisa akciju kursa lejupslīdi
00:00 / 03:18
Lejuplādēt

Vairāki ASV biržu indeksi pirmdien piedzīvoja kritumu. “Dow” indekss pirmdien kritās par 2,1%, un kritumu piedzīvojuši arī Londonas, Parīzes un Frankfurtes biržu indeksi. Pirmdien piedzīvotais “Dow” indeksa kritums ir lielākais šogad, un tā bijusi sliktākā šī indeksa diena kopš vairāk nekā 900 punktu krituma pērn oktobra beigās.

Visvairāk tika skartas to uzņēmumu akcijas nozarēs, kuras, domājams, gūst vislielāko labumu no ekonomikas atveseļošanās. Tā, piemēram, sevišķi kritās ar ceļojumiem saistīto uzņēmumu akciju cenas, aviokompāniju „American Airlines”, „Delta” un „United” akcijas.

Tāpat kritušās vairāku kruīza operatoru akciju cenas. Saruka arī naftas cenas, jo Naftas eksportētājvalstu organizācija un tās sabiedrotie jeb OPEC+ vienojās par ieguves apjomu palielināšanu. OPEC+ vienojās no augusta katru mēnesi paaugstināt ieguves apjomu par 400 000 barelu dienā, lai tādējādi veicinātu pasaules ekonomisko atlabšanu pēc pandēmijas.

Iespējama stagflācija 

Investori pievērsa uzmanību galvenokārt tādiem droša pavēruma aktīviem kā ASV Finanšu ministrijas obligācijām, bet riskanti ieguldījumi tika izpārdoti.

Analītiķi norādījuši uz straucošu faktu. Proti, turpinot pieaugt patēriņa cenām, eksperti uztraucas par iespēju, ka vēl viens Covid-19 uzliesmojums varētu palēnināt ekonomiku pat laikā, kad pieaug inflācijas spiediens. Runa ir par parādību, kas pazīstama kā stagflācija.

Kā “CNN” norādījis Sadraudzības finanšu tīkla ieguldījumu pārvaldības vadītājs Pīters Eselē, bailes no stagflācijas darīs investorus ļoti bažīgus, ja Covid-19 atkal uzliesmos, izraisīs ekonomikas palēnināšanos, kamēr patēriņa cenas turpinās augšupejošu trajektoriju.

Salīdzinājumā ar laiku pirms divām nedēļām, ASV inficēšanās līmenis pieaudzis par 145%, hospitalizāciju skaits par 50%, bet nāves gadījumu skaits par 12%.

ASV bažas ir tādas pašas kā citviet pasaulē, kur vīrusa delta paveids izplatās, proti, ir vakcinēts pārāk mazs cilvēku skaits.

Trampa atbalstītāji vakcinējas nelabprāt 

Joprojām lielais nevakcinēto amerikāņu skaits nozīmē to, ka vakcinācijas līmenis nav sasniedzis tādu slieksni, kas nepieciešams, lai apturētu Covid-19 izplatību valstī. 

“Ja netiks vakcinēta ievērojama daļa šo nepakļāvīgo cilvēku, jūs redzēsiet, ka šis uzliesmojums mūsu valstī nosēdīsies ievērojamu laika periodu,” spriež ASV galvenais infekcijas slimību eksperts Entonijs Fauči. 

Skots Gotlībs, kurš bija ASV Pārtikas un zāļu administrācijas vadītājs Donalda Trampa administrācijas laikā, sacījis, ka lielākā daļa amerikāņu, kuri iepriekš nav bijuši inficēti vai saņēmuši vakcīnu, visticamāk, saslims ar Covid-19 vīrusa delta paveidu.

Situāciju pasliktina arī dezinformācijas izplatība, un tāpat tiek norādīts, ka vakcinācijas jautājums ir izteikti politisks. Proti, pretēji pašreizējā prezidenta Džo Baidena atbalstītājiem bijušā prezidenta Donalda Trampa piekritēji vakcinējas ļoti nelabprāt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti