Panorāma

Nevienprātība FKTK likuma grozījumu jautājumā

Panorāma

Arvien biežāk pa pastu sūta narkotikas

FKTK piemēro sodu "Meridian Trade Bank"

Banku uzraugs piemēro 0,46 miljonu eiro sodu «Meridian Trade Bank»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas normatīvu pārkāpumiem piemērojusi 455 822 eiro soda naudu AS "Meridian Trade Bank", liecina FKTK informācija.

Vienlaikus FKTK noslēgusi administratīvo līgumu ar "Meridian Trade Bank", kas apņēmusies izstrādāt iekšējās kontroles sistēmas pilnveides pasākumu plānu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas jomas pilnveidei un bankas darbības efektivitātes nodrošināšanai. 

Administratīvais līgums ar banku noslēgts, lai izbeigtu administratīvo lietu, ko FKTK ierosināja pēc klātienes pārbaudes  AS "Meridian Trade Bank" laikā no pagājušā gada 27.marta līdz pagājušā gada 22.jūnijam.

Pārbaudes laikā bankā konstatēti trūkumi iekšējās kontroles sistēmas darbībā un līdz ar to Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likuma un tam pakārtoto normatīvo aktu pārkāpumi.

Soda nauda ir piemērota, jo FKTK konstatēja, ka AS "Meridian Trade Bank" nebija izveidojusi tādu savas darbības riskiem atbilstošu iekšējās kontroles sistēmu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas jomā, kas nodrošinātu efektīvu attiecīgā likuma un tam pakārtoto normatīvo aktu prasību ievērošanu.

Pieņemot lēmumu par soda naudas apmēru, FKTK ņēma vērā, ka banka ir sadarbojusies ar FKTK administratīvās lietas ietvaros, tostarp labprātīgi apņēmusies novērst konstatētos pārkāpumus un sākusi darbu pie pasākumu plāna izstrādes trūkumu novēršanai.

Banka paziņojumā norāda, ka tā apņemas iepriekš minēto pasākumu plānu iekšējās kontroles sistēmas pilnveidei īstenot līdz 2019.gada rudenim  un papildus veikt neatkarīgu novērtēšanu,  lai sniegtu FKTK pārliecību par bankas atbilstību normatīvo aktu prasībām. 

"Kopš FKTK pārbaudes 2017.gada sākumā banka ir veikusi būtiskus un sistemātiskus uzlabojumus atbilstības jomā, un šis darbs aktīvi turpināsies arī pēc līguma noslēgšanas," norāda bankā, uzsverot, ka noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas riska pārvaldīšanas procesa pilnveide ir viena no bankas stratēģiskā attīstības plāna prioritātēm.

Bankā norāda, ka tostarp tiek strādāts pie darbinieku kvalifikācijas paaugstināšanas un apmācībām. Kopumā bankas speciālisti 2017.gada laikā ir apguvuši 40 apmācību kursus noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas jomā. Tāpat bankā pilnībā ieviestas neatkarīgo ASV konsultantu kompānijas "Lewis Baach Kaufman Middlemis" un "EXIGER" sniegtās rekomendācijas.

2016.un 2017.gados banka noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas riska pārvaldīšanas iekšējās kontroles sistēmā - gan informācijas tehnoloģijās, gan darbiniekos esot ieguldījusi vairāk nekā 1,5 miljonu eiro, un šajā gadā plānojot ieguldīt vēl līdz miljonam eiro.

Pēc aktīvu apmēra "Meridian Trade Bank" 2017.gada beigās bija 13.lielākā banka Latvijā, vēsta LETA, atsaucoties uz Latvijas Komercbanku asociācijas datiem.


  •  
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti