Austrija un Krievija paraksta nodomu protoklu par gāzes vada būvi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ukrainas krīzes vidū Austrijas lielākais naftas un gāzes koncerns OMV ir parakstījis nodomu protokolu ar Krievijas „Gazprom“ par gāzes vada “South Stream” Austrijas posma izbūvi. Tas OMV  izmaksās miljonus, bet dos iespēju saglabāt Baumgartenas gāzes mezglu vismaz uz nākamiem 50 gadiem.  Eiropas Savienības attieksme pret šo projektu nav viennozīmīga.

Sarunas par “South Stream” projektu ilgst jau vairākus gadus, tomēr šīs nedēļas oficiālā vienošanās ir panākta ne visai veiksmīgā laikā jeb precīzāk - Eiropas Savienības un Krievijas diplomātiskās krīzes vidū, raksta Austrijas laikraksts “Kurier”. Neskatoties uz arvien jaunām sankcijām pret Krieviju,

OMV ģenerāldirektors Gerhards Roiss un „Gazprom“ šefs Aleksejs Millers otrdien  ir parakstījuši nodomu protokolu par gāzes vada “South Stream” Austrijas posma izbūvi.

OMV skaidro izveidojušos sadarbību ar „Gazprom“ kā alternatīvu meklējumiem gāzes piegādei Eiropā, apejot Ukrainu. Tas esot bijis pareizi, ka Eiropa vairāku gadu garumā ir mēģinājusi atrast citas alternatīvas Krievijas gāzes piegādei, bet līdz ar pagājušogad piedzīvoto fiasko NABUCCO projektā, kurā bez OMV un „Transgaz“ bija iesaistīti  Turcijas „Botas“, Unārijas MOL grupa, bulgāru „Energy Holding“ un Francijas GDF, Austrijas koncerns vairs nevarot atļauties nereaģēt, minējis Roiss. Viņaprāt, būtiskākais ir tas, lai Eiropai arī pēc desmit gadiem būtu iespējams saņemt gāzi no Krievijas bez nepieciešamības šķērsot Ukrainas teritoriju, kā tas notiek patlaban.

Aptuveni 50 km garā Austrijas posma izbūves izmaksas tiek lēstas uz  trīsciparu skaitļiem miljonos.  Gadā pa to plānots saņemt līdz 32 miljardiem kubikmetru gāzes. OMV šefam rūp, lai gāzes mezgls Baumgartenā, kas tika apdraudēts ar „Nabucco“ projektu,  pastāvētu arī pēc 50 gadiem.

Līdz 2015.gadam plānots veikt visu nepieciešamo atļauju saskaņošanas darbus un tad nekavējoties sākt izbūves darbus. Saskaņā ar laikraksta “Kurier” vēstīto, Austrijas būvkoncerns „Voest Alpine“ no sava Krievijas partnera OMK ir saņēmis uzdevumu līdz vasaras beigām izgatavot 75000 cauruļu.

Paralēli ir sāktas sarunas ar regulatoru Briselē, lai arī no Eiropas Savienības (ES) puses saņemtu zaļo gaismu, kas gan uz patreizējās krīzes fona neizskatās visai iespējami. ES ir noraizējusies par Krievijas dominanci gāzes tirgū un uzskata, ka “South Strem” projekts nav saskaņā ar patreizējām  regulām, neskatoties uz parakstītitem līgumiem starp Krieviju un kādu no ES valstīm. Tomēr daži ES līderi līdz ar jaunā projekta izveidi saskata vairāk iespēju neatkārtot 2006.un 2009.gada scenāriju ar gāzes piegādes pārtraukšanu caur Ukrainu.

Pirmā gāzes piegāde no Krievijas, šķērsojot  Melno jūru, Bulgāriju, Serbiju un Ungāriju, līdz Baumgartenai iecerēta 2017.gadā, pilni plānotie apjomi paredzēti, sākot ar 2018.gadu. No Baumgartenas plānota gāzes sadale arī citām Eiropas valstīm, Austrijai pašai gadā nepieciešami  nepilni 8 miljardi kubikmetru.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti