Atsāk diskusijas par valsts uzņēmumu pārvaldības reformu un padomju atjaunošanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Saeimā atsākušās diskusijas par Valsts kapitālsabiedrību pārvaldības likumprojektu, kas nu jau vairāk nekā pusgadu gaidījis otrajam lasījumam iesniegto priekšlikumu skatīšanu komisijā. Likums paredz daļēji centralizētu valsts uzņēmumu pārvaldību, kam tiktu veidots īpašs birojs. Tas piedalītos arī lielo valsts uzņēmumu padomju locekļu atlasē. Iecere atjaunot uzņēmumu padomes arī izraisa būtiskākās domstarpības.  

Otrdien Saeimas Tautsaimniecības komisija sāks izskatīt priekšlikumus, par kuriem nav domstarpību. Pēc divām nedēļām par likumprojektu plānots spriest frakcijās, un pēc tam atkal koalīcijā, kur būs nepieciešama politiskā izšķiršanās par  dividenžu sadali, padomju atjaunošanu.

Koalīcija vēlas likumu pieņemt līdz Jāņiem,  jo valsts uzņēmumu pārvaldes reforma nepieciešama, lai Latvija varētu iestāties Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija  (OECD).

Ekonomikas ministrijas parlamentārā sekretāre Ilona Platonova skaidroja, ka ir divi politiski jūtīgie jautājumi – par dividenžu izmaksas kārtību un par uzņēmumu padomju atjaunošanu. Šobrīd padomes saglabājas tikai uzņēmumos, kur valstij ir privātie partneri, jo neviens privātais partneris nav piekritis padomes likvidēt. Platonova norādīja, ka Latvija ir arī vienīgā ES valsts, kurā valsts uzņēmumiem nav padomju, un ES valstīs to neuzskata par  normālu praksi.

Ekonomikas ministrija piedāvā modeli, kurā iespējamos padomju locekļus varētu piedāvāt centralizētais birojs, un ministrijām savi pārstāvji padomēs būtu jāizvēlas no biroja vienotās datu bāzes.  

Ekonomikas ministrijas parlamentārā sekretāre Ilona Platonova par Valsts kapitālsabiedrību pārvaldības likumprojektu
00:00 / 01:12
Lejuplādēt

Ministru prezidenta pienākumu pildītājs, Satiksmes ministrs Anrijs Matīss („Vienotības”) pastāstīja, ka koalīcija vienojas par nepieciešamību diskutēt par dažiem jautājumiem, taču ir skaidrs, ka likums jāvirza strauji uz priekšu, lai pieņemtu līdz Saeimas vasaras brīvlaikam.

Anrijs Matīss: Par Valsts kapitālsabiedrību pārvaldības likumprojektu
00:00 / 00:40
Lejuplādēt

Zaļo u Zemnieku savienība jau paziņoja, ka viņiem nepieciešams laiks, lai ar darba grupas rezultātiem iepazītos, savukārt Nacionālā apvienība atbalsta likumprojektu bez nekādiem būtiskiem iebildumiem.

Reformu partijas frakcijas vadītāja Zanda Kalniņa-Lukaševica savukārt atzina, ka likuma pieņemšanu līdz Jāņiem var aizkavēties, ja koalīcijas partijām būs nepieciešams vairāk laika, lai iepazītos ar konkrētiem priekšlikumiem.

Zanda Kalniņa-Lukaševica: Par Valsts kapitālsabiedrību pārvaldības likumprojektu
00:00 / 00:23
Lejuplādēt

Neatkarīgo deputātu grupas vadītājs Klāvs Olšteins savukārt pastāstīja, ka ir sagatavojis priekšlikumu tomēr neatjaunot uzņēmumu padomes, kuras savulaik likvidētas pēc „Vienotības” ierosinājuma.

Klāvs Olšteins: Par Valsts kapitālsabiedrību pārvaldības likumprojektu
00:00 / 00:39
Lejuplādēt

Jau ziņots, ka aptuveni pirms gada,  neskatoties uz to, ka Ekonomikas ministrijas (EM) virzītās valsts kapitālsabiedrību pārvaldības reformas sagatavotie likumprojekti izpelnījušies asus iebildumus, politiķi apņēmušies, lai arī lēnāk nekā iecerēts, reformu virzīt tālāk.Pirmajā lasījumā likumprojekts apstiprināts pērn septembrī, bet deputāti solīja vēl to slīpēt un labot.    

Aptuveni pirms diviem gadiem apstiprinātā koncepcija paredz jaunas institūcijas izveidi, kas turpmāk pārraudzīs valstij piederošo uzņēmumu darbu un noteiks tam finanšu mērķus; pretēji līdzšinējai kārtībai, savukārt ministrijas dotu vien uzdevumus atbilstoši nozares prioritātēm. Likuma pieņemšana nozīmētu, ka darbu sāktu arī valsts kapitāldaļu pārvaldības birojs, plānots arī atjaunot padomes.

No padomēm valsts uzņēmumos Latvija atteicās pirms pieciem gadiem, uzticot valsts interešu pārstāvniecību attiecīgo ministriju valsts sekretāriem. Šāda lēmuma rezultātā valsts sekretāriem nācās papildus ikdienas darbam vēl pārraudzīt daudzmiljonu uzņēmumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti