Atbalstu ES ekonomikas atveseļošanai sāks piešķirt no 2021. gada sākuma – būs pieejami 672,5 miljardi eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Eiropas Komisija (EK) nākusi klajā ar Atveseļošanas un noturības mehānismu, kas ir galvenais ekonomikas atveseļošanas instruments projektā "NextGenerationEU", lai palīdzētu Eiropas Savienībai (ES) izkļūt no pašreizējās krīzes. Mehānisma ietvaros būs pieejami 672,5 miljardi eiro – aizdevumu un dotāciju veidā, ko piešķirs pēc iespējas agrāk izmantošanai pirmajos, izšķirošajos ekonomikas atveseļošanas gados, informēja  Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses nodaļā.

Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks jautājumos par ekonomiku cilvēku labā Valdis Dombrovskis uzsvēra, ka darba ņēmēji un uzņēmumi būs jāatbalsta arī turpmāk.

"Šodien mēs publiskojam ekonomiskās un sociālās politikas stratēģiju nākamajam gadam, aizsākot Eiropas pusgada procesu. Mums šajā krīzē arī turpmāk būtu jāatbalsta darba ņēmēji un uzņēmumi, vienlaikus apzinoties, ka vidējā termiņā ir jāsaglabā fiskālā stabilitāte. Šodien mēs arī sniedzam papildu norādījumus dalībvalstīm, kā vislabāk sagatavot atveseļošanas un noturības plānus, un ierosinām septiņas pamatiniciatīvas, kas virzīs uz priekšu zaļo un digitālo pārkārtošanos un ļaus ieguldīt cilvēkkapitālā. Tagad aicinām Eiropas Parlamentu un Padomi drīzumā panākt galīgo vienošanos par Atveseļošanas un noturības mehānismu, lai naudas piešķiršana varētu sākties jau nākamā gada sākumā. Krīzē laiks ir no svara," pauda Dombrovskis.

Atveseļošanas un noturības plānu iesniegšanas termiņš ir 2021. gada 30. aprīlis. Taču dalībvalstīm jau no 2020. gada 15. oktobra vajadzētu iesniegt sākotnējos plānu projektus.

KONTEKSTS:

Pēc gandrīz 90 stundu sarunām jūlija beigās Eiropas Savienības (ES) valstu līderi panākuši vienošanos par ES daudzgadu budžetu un ekonomikas atlabšanas programmu aptuveni 1,8 triljonu eiro apmērā. Tāpat izdevies vienoties par formulējumu, kas sasaista ES fondu naudas izmaksāšanu ar likuma varas ievērošanu valstīs. Vienošanās paredz, ka kopumā Latvijas ekonomikai nākamajos septiņos gados būs pieejami vairāk nekā 10 miljardi eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti