ASV tomēr ievieš tērauda un alumīnija importa tarifus; ES sola atbildēt

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

ASV tomēr piemēros tarifus tērauda un alumīnija importam no ES, kā arī kaimiņvalstīm Kanādas un Meksikas. Tie stāsies spēkā piektdien, paziņoja ASV tirdzniecības ministrs Vilburs Ross. ES pieprasīja tai nepiemērot tarifus, taču sarunās līdz šim abpusēji pieņemu risinājumi Vašingtonai un Briselei neizdevās panākt. ES solījusi spert „stingrus” atbildes soļus, tostarp vērsties Pasaules Tirdzniecības organizācijā. Meksika jau paziņojusi par atbildes tarifiem pret ASV.

ASV prezidents Donalds Tramps jau martā parakstīja rīkojumu par 25% muitas tarifu piemērošanu tērauda importam un 10% tarifu alumīnijam.

Pamatojums – nacionālās drošības apsvērumi un vietējo ražotāju aizsardzība. Solis galvenokārt bija vērsts pret Ķīnu, ar kuru pēc asākas vārdu apmaiņas kopš tā laika panāktas vairākas vienošanās.

Savukārt attiecībā uz ASV sabiedrotajām - Eiropas Savienību, Kanādu, kā arī Meksiku - tarifu ieviešana pret šīm valstīm tika atlikta – lai no tām panāktu piekāpšanās tirdzniecības jautājumos un nonāktu pie vienošanās, kas abpusēji izdevīga. Vašingtonas noteiktais termiņš bija 1.jūnijs. Tomēr pēc trīs mēnešu sarunām un neskaidrības to nav izdevies panākt. Tādēļ Savienotās Valstis jau piektdien, no šodienas pusnakts, ieviesīs tarifus tērauda un alumīnija importam no ES. Par to ceturtdien paziņoja Ross. Viņš norādīja, ka ar Eiropu neizdevās panākt vienošanos, kas apmierinātu Vašingtonu, tādēļ vairs nav pamata atlikt tarifu ieviešanu.

Šonedēļ OECD sanāksmē Parīzē Ross gan atstāja durvis pavērtas turpmākām sarunām. „Sarunas var notikt neatkarīgi no tā, ir vai nav ieviesti tarifi. Dievs zina, ka no Eiropas Savienības puses ir diezgan daudz tarifu, kas ir spēkā pret mums. Nav tā, ka nav iespējams runāt, ja ir tarifi,” sacīja Ross.

ASV lēmums ieviest metālu tarifus ir vēl viens izaicinājums transatlantiskajām attiecībām, atkal uzjundījot bažas par tirdzniecības karu izvēršanos. Tikai šomēnes abu pušu viedokļi jau sadūrās jautājumā par Irānas kodolvienošanos, kad ASV paziņoja par izstāšanos no tās.

Eiropas Savienība jau „tuvāko stundu laikā” paziņos par atbildes soļiem uz ASV tarifiem.

Tā ceturtdien pēcpusdienā teica Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers. Viņš ASV lēmumu raksturoja – „tas ir protekcionisms, skaidri un gaiši”. Bet tirdzniecības komisāre Sesīlija Malsmtrēma paziņoja, ka „šodiena ir slikta diena pasaules tirdzniecībai.” Brisele arī grasās vērsties ar sūdzību Pasaules Tirdzniecības organizācijā.

Vašingtonas lēmumu kritizē arī Francija, bet Vācijas kanclere Angela Merkele brīdināja, ka bloka valstis atbildēs „stingri un vienoti”.

Piektdien jaunie tērauda un alumīnija importa tarifi stāsies spēkā arī pret ASV kaimiņvalstīm Kanādu, kā arī Meksiku, kas uzreiz nosodīja Vašingtonas lēmumu un par to pauda „dziļu nožēlu”. Meksika jau paziņojusi par atbildes tarifu ieviešanu virknei ASV preču, sākot no tā paša tērauda līdz lampām un āboliem.

KONTEKSTS:

Iepriekš Trampa tērauda un alumīnija tarifi galvenokārt bija vērsti pret Ķīnu, ko viņš apsūdz par negodīgu tirdzniecības praksi. Ķīna aprīlī atbildēja, piemērojot jaunus muitas tarifus vairāk nekā 100 ASV precēm trīs miljardu dolāru vērtībā, tostarp cūkgaļai, vīnam un augļiem. Savukārt no idejas pret ES ieviest paaugstinātas muitas nodevas Tramps ir atteicies.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti