Dienas notikumu apskats

Arī Nīderlande apsūdz Krievijas izlūkdienestu kiberuzbrukuma rīkošanā

Dienas notikumu apskats

Nobela Miera prēmiju piešķir aktīvistiem par cīņu pret seksuālo vardarbību

ASV Tieslietu ministrija sākusi izmeklēšanu saistībā ar "Danske Bank" Igaunijas filiāli

ASV iestādes pievērš pastiprinātu uzmanību «Danske Bank»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Plašumā vēršas izmeklēšanas par iespējamo plaša mēroga naudas atmazgāšanu caur dāņu bankas “Danske Bank” Igaunijas filiāli. Banka atzina, ka tai informāciju pieprasīja arī ASV Tieslietu ministrija. Reaģējot uz notiekošo, Eiropas Komisija aicina stiprināt Eiropas Savienības līmeņa cīņu pret naudas atmazgāšanu, tostarp stiprinot Eiropas Banku iestādes pilnvaras.

Dānijas lielākā banka “Danske Bank” ceturtdien, 4.oktobrī, apliecināja, ka tai pastiprinātu uzmanību pievērsušas arī Savienoto Valstu varasiestādes saistībā ar iespējamu naudas atmazgāšanu lielos apmēros caur bankas Igaunijas filiāli. “Danske Bank” saņēmusi informācijas pieprasījumu no ASV Tieslietu ministrijas. Banka „sadarbojas ar varasiestādēm”, kas pret to veic izmeklēšanu, paziņojumā norādīja “Danske Bank” pagaidu vadītājs Jespers Nīlsens. Viņš gan piebilda, ka patlaban ir „pāragri spekulēt par jebkādiem šo izmeklēšanu rezultātiem”.

Iepriekš septembrī ASV mediji, atsaucoties uz avotiem, vēstīja, ka naudas atmazgāšanu dāņu bankas Igaunijas filiālē neatkarīgi viena no otras izmeklē trīs Savienoto Valstu iestādes, arī Finanšu ministrija un Vērtspapīru un biržu komisija.

Tikmēr Eiropas Komisija aicinājusi lietu izskatīt arī Eiropas Banku iestādei, kuras uzdevums ir nodrošināt efektīvu uzraudzību Eiropas banku sektorā. Skandālu šonedēļ Briselē apsprieda arī Eiropas Savienības finanšu ministri, kuri diskutēja par stingrākiem un efektīvākiem likumiem cīņai pret naudas atmazgāšanu.

„Atbildīgās joprojām būs valstu nacionālās uzraudzības iestādes. Tomēr mēs piedāvājam stiprināt Eiropas Banku iestādes pilnvaras, lai nodrošinātu efektīvu informācijas apmaiņu starp dažādajām uzraudzības iestādēm, kā arī nepieciešamības gadījumā pieprasītu izmeklēšanu par iespējamiem noteikumu pārkāpumiem.

Piemēram, Eiropas Banku iestādei vajadzētu būt iespējai pieprasīt valstu uzraugošajām iestādēm izmeklēt atsevišķu banku iespējamos pārkāpumus,

kā arī apsvērt, vai kā galējo līdzekli pieņemt lēmumus par sankcijām,” pēc sanāksmes teica Eiropas Komisijas viceprezidents Valdis Dombrovskis (“Vienotība”).

KONTEKSTS:

Jau pirms četriem gadiem Igaunijas finanšu pakalpojumu uzraudzības iestāde paziņoja, ka "Danske Bank" Igaunijas filiālē konstatējusi ilgstošus noteikumu pārkāpumus par cīņu pret naudas atmazgāšanu.

Pašas bankas pasūtīta izmeklēšana liecina, ka no 200 miljardiem eiro, kas plūduši caur Igaunijas filiāles kontiem no 2007. līdz 2015.gadam, „liela daļa” ir „aizdomīga”. Lietu par naudas atmazgāšanu pārsvarā no Krievijas un citām bijušajām padomju republikām vēta arī dāņu izmeklētāji. Tostarp ziņots, ka naudas atmazgāšana saistīta ar Sergeja Magņitska lietu – advokātu, kurš 2009.gadā nomira Krievijas cietumā pēc vairāku valsts amatpersonu apsūdzēšanās par korupciju un valsts budžeta izlaupīšanu.

Kopš gada sākuma “Danske Bank” akcijas ir zaudējušas aptuveni trešo daļu vērtības.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti