Ar eID karti Latvijas iedzīvotājiem pieejami arī Igaunijas e-pakalpojumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Latvijas iedzīvotāji, tostarp uzņēmēji, turpmāk elektroniski varēs izmantot vairāk nekā 30 Igaunijas valsts iestāžu pakalpojumus.

Piemēram, Igaunijas Muitas pārvaldes e-pakalpojumus un veikt ienākumu vai preču deklarāciju, saņemt pārskatu par veiktajiem nodokļu maksājumiem, reģistrēt savu uzņēmumu kā nodokļu maksātāju, izmantot Igaunijas Ekonomikas un komunikācijas ministrijas pakalpojumu un reģistrēt savu ekonomisko darbību ekonomisko aktivitāšu reģistrā vai izmantot Patērētāju aizsardzības pakalpojumu centra informācijas sistēmu un virkni citus Igaunijas valsts pārvaldes iestāžu e-pakalpojumus.

Gatis Ozols par Latvijas eID izmantošanu Igaunijā
00:00 / 01:09
Lejuplādēt

"Igaunijas valsts ir vairākos pakalpojumus nodrošinājusi atbalstu Latvijas elektroniskajai identitātei. Tādās jomās kā vairāku atļauju pieteikšanās, piemēram, pasažieru, preču pārvadāšanai, arī taksometru pakalpojumi," stāsta Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) Publisko pakalpojumu departamenta direktors Gatis Ozols.

Arī ja kāds uzņēmējs darbojas Igauņu nodokļu sistēmā, tad tai var piekļūt, izmantojot Latvijas eID karti. "Šogad Latvija paziņoja par savu elektronisko identifikāciju. Tas nozīmē, ka tagad visās Eiropas Savienības valstīs, kuras to izmantos, atzīs arī šo elektronisko identifikāciju. Ne tikai elektroniskos dokumentus. Šo pakalpojumu pārrobežu pieejamība notiek soli pa solim. Var teikt, ka Igaunija ir viena no pirmajām valstīm, kas nodrošina iespēju [izmantot] reālos pakalpojumos arī mūsu eID karti. Eiropas regula nosaka, ka mūsu noteiktas jomas pakalpojumiem citu valstu iedzīvotāji ar savām eID ir jābūt pieejamiem līdz 2023. gadam," stāstīja Ozols.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti