Ceļā ar Latvijas eksporta uzņēmumiem
Šis raksts ir daļa no sērijas par vairākiem no Latvijas panākumiem bagātākajiem un inovatīvākajiem eksporta uzņēmumiem. LSM angļu portāla galvenais redaktors Maiks Koljers apmeklē uzņēmumus visā Latvijā, klausoties par vietām, kas šiem uzņēmumiem ir svarīgas. Rakstu sērija top kopā ar "Red Jackets" organizāciju, kas atbalsta Latvijas vadošos eksporta uzņēmumus.
Ernests Jenavs no izglītības datu kompānijas "Edurio" atrodas tieši pa vidu abiem šiem uzskatiem. Viņa gadījumā atrašanās īstajā vietā un īstajā laikā ir nopietnas plānošanas, izdevumu un izsvērtu risku rezultāts.
"Reiz es izlikos, ka taisos ceļot uz Parīzi, lai dabūtu iemeslu satikt kādu no OECD (Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas)," Ernests smīnot saka.
"Mēs bijām sarunājuši "Skype" zvanu, taču beigās es aizbraucu uz Parīzi no Londonas, pavadot 8 stundas turp un atpakaļ, lai varētu izdzert vienu tēju. Taču tas ļoti atmaksājās. Tieši šīs tikšanās dēļ viņi mūs uzaicināja uz konferenci ar 17 izglītības ministriem, un pie galda mēs varējām neformālā gaisotnē ar viņiem papļāpāt. Tas savukārt mums deva pieeju daudziem citiem notikumiem, par kuriem mēs citādāk nebūtu dzirdējuši. Attiecības ar OECD mums ir devušas visnotaļ daudz."
Ņemot vērā, ka "Edurio" strādā izglītības nozarē, ir iederīgi, ka Ernests izvēlējies LSM parādīt tieši Rīgas Valsts 1.ģimnāziju, kas slavena kā valsts zelta un ne tik zelta jaunatnes audzinātāja.
Ceļā. Fakti
Uzņēmums: Edurio
Produkts: Izglītības programmatūra
Koordinātes: 56.952661, 24.112461
Adrese: Raiņa bulvāris 8, Rīga
Datums un laiks: 20. marts, 15:00
Temperatūra: 0 C
Laikapstākļi: Palaikam snieg
Taču skolā notiek arī citas lietas, ne tikai uzmanīga sēdēšana stundu laikā. Ir arī svarīgais apsvērums, kuras kafejnīcas apmeklēt pusdienlaikā – ko atceros, kad divi mazi puisīši ierodas pie skolas durvīm un ēd no milzīgām siera krekeru kārbām, kuras viņi ātri notiesā un noliek (tas liecina ko labu par skolu) tuvākajā miskastē.
"Mēs mēdzām iet uz trim vietām," stāsta Ernests. "Makdonaldu, Pelmeņiem un holandiešu pankūku kafejnīcu. Es tolaik biju visai izvēlīgs, tāpēc vienmēr devos uz Makdonaldu pēc frī kartupeļiem. Bez sāls, bet ar sāli nokaisītu blakus. Pēc kādas divdesmitās vai trīsdesmitās reizes man pārstāja prasīt, ko vēlos pasūtīt."
"Edurio" pamatideja - uzlabot izglītību, izmantojot datu kopas - radās ātri, taču vajadzēja sešus gadus, lai to īstenotu. Pirmais mēģinājums 2008.gadā bija "milzīga izgāšanās", taču tas bija noderīgs, jo 2014. gadā, izglītības datiem pieķeroties otro reizi, viņiem bija skaidrs, ko darīt.
Launching today at @TheEWF! Evidence-driven #schoolimprovement – our guide for #education policymakers & school leaders for using non-academic data #EWF2018 https://t.co/uRGy5AvNu1 pic.twitter.com/qK33ZxVbYp
— edurio (@eduriocom) January 22, 2018
“Skolas pašlaik pieredz lielas pārmaiņas. Lai mainītos sistēmas, skolām jāmāk izmantot uzlabojumus.
Līderu spēja pieņemt lēmumus savās skolās ir ļoti svarīga, un, lai to izdarītu, viņiem vajadzīgi dati, kas mēra īstās lietas, ne tikai atzīmes. Datiem jābūt pieejamiem un saprotamiem. Ar "Edurio" esam uzbūvējuši sistēmu, kas ievāc atsauksmes no skolēniem, vecākiem un skolotājiem. Viņi izvēlas savas prioritātes, veic mērījumus, ievāc datus un liek lietā metodoloģiju, lai izplānotu, kā veikt uzlabojumus," stāsta Ernests.
"Edurio" galvenokārt strādā ar skolu tīkliem, un pašlaik viņiem ir svarīgs Latvijas, Lielbritānijas un Dienvidāfrikas tirgus. Iespēja redzēt apstākļus, kādos strādā dažas Dienvidāfrikas skolas, kā arī pārmaiņas, kādas var veicināt precīzi dati, ir atvērusi uzņēmumam acis un devusi "ļoti labu sapratni par to, cik svarīga ir skolas vadība, vienalga, kur skola atrastos."
Lai gan kompānija turpina augt, dažas lietas nemainās. Konkrētāk, Ernesta visnotaļ īpašie pusdienu paradumi. Šikajā "Berga Bazārā" iekārtojies restorāns "Cydonia" pavisam noteikti ir uzlabojums pēc Makdonalda un pat holandiešu pankūku vietas, taču arī šeit visi zina, ko viņš pasūtīs. "Edurio" ofiss atrodas tepat blakus (galvenais birojs ir Londonā), un šis viņam ir šodienas trešais apmeklējums.
"Viņi pārstājuši man prasīt," saka Ernests. "Man kādreiz bija pieci ēdieni, kurus neēdu, proti, zupa, jūras veltes, salāti, garšvielas un mērces. Kādreiz es biju drusku dīvaināks nekā tagad. Es vēl joprojām neēstu vārītus burkānus, taču nesen sāku spēt paciest ceptus burkānus.
Meet Jānis Strods @janisstrods from @eduriocom He has tips for networking in #SXSW and he’s #education startup is looking for US customers #BALTICMAFIA pic.twitter.com/fzyRn06iyp
— Baltic Mafia (@balticmafiaTV) March 18, 2018