Ar 15 tūkstoš eiro atbalstu mazās lauku saimniecības mudinās attīstīt ražošanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem un 11 mēnešiem.

Mazās lauku saimniecības vai mājražotāji varēs saņemt 15 tūkstoš eiro vienreizēju atbalstu ražošanas attīstībai. Jaunās atbalsta programmas mērķis ir nodrošināt lielākās daļas atbalstu saņēmušo mazo saimniecību pāreju uz vidējo saimniecību grupu, tādējādi tām kļūstot par tirgum ražojošām un konkurētspējīgām saimniecībām. Paredzēts, ka Latvijā atbalstam varētu pieteikties vairāk nekā 2000 saimniecību.

Valdība apstiprinājusi atbalsta programmu mazajām lauku saimniecībām, kas paredz vienreizēju atbalstu – 15 tūkstošus eiro. Plānots, ka mazo saimniecību zemniekiem tiks dota iespēja veikt ilgtermiņa ieguldījumus, kas būs paredzēti saimniecības attīstības plānā. Piemēram, varēs ieguldīt jaunā vai lietotā lauksaimniecības tehnikā, ilggadīgo stādījumu ierīkošanā, vaislas lauksaimniecības dzīvniekos, ražošanas ēku būvniecībā un tamlīdzīgās vajadzībās, kas saistītas ar uzņēmējdarbības attīstīšanu, saimniecības pārstrukturēšanu un nodrošina dalību tirgū.

Uz atbalstu var pieteikties saimniecības, kas iekļaujas konkrētajos nosacījumos. „Atbalstam mazās lauku saimniecības, kurām kopējais apgrozījums ir vismaz 2000 eiro, bet nepārsniedz 15 tūkstošus. Arī svarīgi, ka mazajam zemniekam īpašumā esošā vai nomātā lauksaimniecības zeme nepārsniedz 50 hektārus. Tāpat ir jābūt augstākajai vai vidējai profesionālajai lauksaimniecības izglītībai, vai arī vismaz 160 stundu apjomā izieti kursi,” skaidro Zemkopības ministrijas Lauku attīstības atbalsta departamenta speciāliste Zane Līde.

Ar apakšprogrammas „Atbalsts uzņēmējdarbības uzsākšanai, attīstot mazās lauku saimniecības” ieviešanu cer nodrošināt lielākās daļas atbalstu saņēmušo mazo saimniecību pāreju uz vidējo saimniecību grupu. Šogad izsludināšot vienu no pieteikšanās kārtām, taču līdz 2020.gadam Eiropas fondu periodā paredzētas trīs pieteikšanās kārtas.

Līde vēl piebilde, ka lauksaimniekiem būs jāsadarbojas ar konsultantiem: „Konsultanti tiks piesaistīti, lai nodrošinātu efektīvu darījumu darbības plānu īstenošanu. Konsultants būs kā palīgs. Šis pasākums ir tieši paredzēts, lai attīstītu mazās saimniecības un vērstu vairāk uz tirgum ražojošām. Saimniecībām būs jāsasniedz vismaz 20% pieaugums apgrozījumam uz darbības plāna īstenošanas brīdi.”

Lēsts, ka kopumā varētu pieteikties vairāk nekā divi tūkstoši mazo saimniecību. Latvijas Mājražotāju un mazo ražotāju atbalsta biedrībā apstiprināja, ka netrūkst tādu saimniecību, kam atbalsts būtu nepieciešams un kas iekļaujas kritērijos. Taču tas, vai atbalstu mazie zemnieki veiksmīgi izmantos, atkarīgs no viņu uzņēmības, veidojot attīstības projektus.

Arī pieprasījums pēc nelielo saimniecību saražotā esot gana liels. To apstiprina arī piena lopkope Indra Sloka Salacgrīvas pusē. Viņas piemājas saimniecība ir 15 hektāru liela ar sešām slaucamām govīm. Zemniece tirgo pienu un atzīst, ka atbalstam pieteiksies, taču par attīstības iespējām nav pārliecināta: „Nav kur paplašināties, esmu Salacas ielejā, te ir daudz aizliegumu."

Patlaban aicina mazo saimniecību īpašniekus sadarbībā ar konsultantiem sākt veidot attīstības plānus, kuros jāiekļauj visi soļi un izmaksas. Pieteikšanās noteikumi drīzumā būs atrodami lauku atbalsta dienesta mājas lapā. Savukārt pieteikšanos jaunajam atbalstam varētu izsludināt jūlija nogalē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti