50 uzņēmumos ar izaugsmes potenciālu ieguldīs līdz 50 miljoniem eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Tuvākajos gados ap 50 uzņēmumu ar izaugsmes potenciālu tiks ieguldīti aptuveni 50 miljoni eiro (35 miljoni latu), šodien par trešo riska kapitālu fondu programmu žurnālistiem sacīja Latvijas Garantiju aģentūras (LGA) valdes priekšsēdētājs Klāvs Vasks.

Programmā 30 miljoni eiro (21 miljons latu) būs pieejami no Eiropas Savienības struktūrfondiem, bet aptuveni 20 miljoni eiro (14 miljoni latu) būs privātais līdzfinansējums konkrēta projekta līmenī. Kopumā finansējums tiks ieguldīts līdz 50 uzņēmumos ar augstu izaugsmes potenciālu. Pēc Vaska teiktā, galvenais trešās riska kapitāla programmas mērķis ir atbalstīt jaunus uzņēmumus, kas ir orientēti uz jaunu produktu vai tehnoloģiju ieviešanu un ir strauji augoši.

LGA sarunu procedūras rezultātā noslēdza līgumus ar trim riska kapitāla fondu vadības komandām - personu apvienību "Jānis Skutelis, Ģirts Milgrāvis, Jānis Liepiņš", SIA "ZGI Capital" un personu apvienību "Ēriks Fricsons, Jānis Leimanis, Zigmārs Reklaitis, Andris Keziks".

Personu apvienības "Ēriks Fricsons, Jānis Leimanis, Zigmārs Reklaitis, Andris Keziks", kas apvienojusies ar nosaukumu SIA "Expansion Capital”, valdes loceklis Andris Keziks stāstīja, ka fonds orientēsies uz eksportspējīgiem uzņēmumiem ar augstu izaugsmes potenciālu un spēcīgu komandu. "Expansion Capital" finansēs izaugsmes posma uzņēmumus, kuriem nepieciešami līdzekļi, lai sāktu komerciālu ražošanu, agresīvāku mārketingu un produktu realizāciju. Darbības laikā plānots veikt līdz 15 investīcijām.

"ZGI Capital", kas pārvaldīs "ZGI-3" fondu, pārstāvis Normunds Igolnieks informēja, ka daļa finansējuma tiks investēta sēklas stadijas uzņēmumos. Sēklas kapitāla stadijā finansējums tiks piešķirts idejas vai produkta izstrādei - šajā stadijā pieejamais finansējums ir no 10 000 līdz 200 000 eiro (7000-140 000 latu). Sākuma kapitāla stadijā pieejamais finansējums būs līdz 1,5 miljoniem eiro (1,05 miljoni latu) un tajā finansējums tiks piešķirts produkta virzīšanai tirgū. Savukārt izaugsmes kapitāla stadijā "ZGI-3" fonda pieejamais finansējums būs līdz, 1,5 miljoniem eiro, un tas tiks piešķirts projektiem ar jau esošu naudas plūsmu un veiksmīgu produkta virzību tirgū.

"Izvēloties uzņēmumus, ņemsim vērā komandas profesionalitāti, produkta konkurences priekšrocības un izaugsmes potenciālu," piebilda Igolnieks un atzina, ka jau patlaban fonda potenciāli finansējamo projektu portfelī ir aptuveni 30 jauni projekti. Tiesa, kamēr nav noslēgti līgumi, konkrētu projektu detaļas viņš neatklāja.

Savukārt personu apvienības "Jānis Skutelis, Ģirts Milgrāvis, Jānis Liepiņš", kas ir apvienojusies kā pārvaldītājs uzņēmumā SIA "FlyCap", pārstāvis Jānis Skutelis norādīja, ka fonds atbalstīs jaundibinātus jeb "start-up" uzņēmumus ar pierādītu biznesa modeli un pārbaudītu produkta dzīvotspēju. Tāpat finansējums tiks piešķirts esošiem uzņēmumiem ar ieņēmumiem un pilntiesīgu biznesa modeli. Starp prioritārajām atbalstāmajām nozarēm Skutelis minēja ražošanu, IT, veselības aprūpi un farmāciju, kā arī biznesa pakalpojumus. "Patlaban izskatām divus projektus farmācijas nozarē, divus - IT nozarē, tāpat ir uzņēmēju interese no ražošanas sektora," sacīja Skutelis un norādīja, ka arī viņš pagaidām nevar atklāt konkrēto projektu detaļas.

Kā skaidro LGA, riska kapitāls ir ilgtermiņa ieguldījums uzņēmuma pašu kapitālā ar nolūku veicināt uzņēmuma vērtības pieaugumu, finansējot tā straujāku izaugsmi un attīstību. Finansējumu sniedz riska kapitāla fondi, kurus pārvalda privātas vadības kompānijas. Ieguldot uzņēmumā, fonds kļūst par akcionāru, finansējuma izsniegšanai neprasot nodrošinājumu. Fonda ienesīgums ir atkarīgs no uzņēmuma vērtības pieauguma - darbības veiksmīguma un rentabilitātes.

Jau ziņots, ka LGA iepirkuma rezultātā ir parakstīti komandītsabiedrības līgumi par trīs jaunu riska kapitāla fondu izveidi. Katra no atlasītajām komandām pārvaldīs vienu riska kapitāla fondu.

Personu apvienība "Jānis Skutelis, Ģirts Milgrāvis, Jānis Liepiņš" ir apvienojusies kā pārvaldītājs uzņēmumā SIA "FlyCap", kas pārvaldīs "FlyCap Investment Fund I", savukārt SIA "ZGI Capital" pārvaldīs "ZGI-3" fondu, bet personu apvienība "Ēriks Fricsons, Jānis Leimanis, Zigmārs Reklaitis, Andris Keziks" ir apvienojusies kā pārvaldītājs SIA "Expansion Capital" un pārvaldīs "Expansion Capital Fund".

Kopējais LGA finansējums riska kapitāla fondiem paredzēts 30 miljonu eiro (21 miljona latu) apmērā, no kuriem katra riska kapitāla fonda apjoms paredzēts 10,5 miljonu eiro (7,35 miljonu latu) apjomā un 500 000 eiro (350 000 latu) būs fondu pārvaldītāju līdzfinansējums. Fondu darbības termiņš paredzēts līdz 2020.gada 31.decembrim ar investīciju termiņu līdz 2015.gada beigām.

Kopumā plānots veikt investīcijas aptuveni 50 uzņēmumos, veicot ieguldījumus uzņēmumu pamatkapitālā, kā arī citos parāda instrumentu veidos, piemēram, mezanīna aizdevumu veidā. Izraudzītās vadības komandas tuvākajā laikā sāks jauno riska kapitāla fondu darbību un veiks ieguldījumus Latvijas mikrouzņēmumos, mazos un vidējos uzņēmumos ar augstu izaugsmes potenciālu.

Ieguldījumus līdz 1,5 miljoniem eiro (1,05 miljoniem latu) vienā uzņēmumā varēs saņemt, lai nodrošinātu finansējumu uzņēmuma produkta vai biznesa idejas sākotnējās koncepcijas izpētei, novērtēšanai un attīstīšanai, produktu izstrādei un sākotnējam mārketingam, uzņēmuma izaugsmei un darbības paplašināšanai, palielinot ražošanas jaudas, attīstot noieta tirgus un produktus.

Jau ziņots, ka LGA sadarbībā ar Ekonomikas ministriju izstrādātās valsts atbalsta programmas ietvaros 2012.gadā izsludināja konkursu jaunu riska kapitāla fondu vadības komandu izvēlei, lai inovatīviem mikrouzņēmumiem, mazajiem un vidējiem uzņēmumiem atvieglotu pieeju kapitāla finansējumam un sekmētu jaunu riska kapitāla fondu veidošanos Latvijā.

Sākotnēji LGA pēc sarunu procedūras riska kapitāla pārvaldību plānoja uzticēt trim pārvaldniekiem - personu apvienībai "Jānis Skutelis, Ģirts Milgrāvis, Jānis Liepiņš", SIA "ZGI Capital" un SIA "Capitalia Investīciju pārvalde" -, kuri tika uzaicināti uz nākamo kārtu. Tomēr pēc pirmo sūdzību saņemšanas un izskatīšanas IUB aizliedza LGA slēgt līgumus ar konkursa uzvarētājiem. LGA tika uzdots novērst iesniegumu izskatīšanas komisijas konstatētos pārkāpumus, atkārtoti izvērtējot sarunu procedūrā iesniegtos pieteikumus.

Pēc rezultātu pārvērtēšanas LGA nolēma uz nākamo kārtu aicināt divus jau zināmos pretendentus - personu apvienību "Jānis Skutelis, Ģirts Milgrāvis, Jānis Liepiņš" un SIA "ZGI Capital", bet par trešo pretendentu kļuva personu apvienība "Ēriks Fricsons, Jānis Leimanis, Zigmārs Reklaitis, Andris Keziks".

Šā gada jūnija beigās iepirkums tika apstrīdēts otrreiz. Taču Iepirkumu uzraudzības birojs, izvērtējot iesniegtās sūdzības, atļāva LGA turpināt sarunu procedūru ar pretendentiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti